Ističe rok za prijave za povoljne kredite

Bez autora
Dec 30 2019

Još danas i sutra je moguća prijava za konkurs za "Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“. Početnici u poslovanju, preduzetnici, predstavnici mikro i malih privrednih društava mogu da konkurišu i i pod povoljnim uslovima dobiju kredite za nabavku opreme i obrtnih sredstava.Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju programa iznose 300.000.000,00 dinara, istakla je Tamara Dunđerović, rukovodilac Centra za programe podrške privredi, mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije. Objašnjava da su različita interesovanja za ulaganja počev od proizvodnje hrane i pića, obuće, odeće, nameštaja, kozmetike, preko trgovine, ugostiteljstva, transporta i konsaltinga do IT i otvaranja stomatoloških ordinacija.

Još danas i sutra je moguća prijava za konkurs za "Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“.

Početnici u poslovanju, preduzetnici, predstavnici mikro i malih privrednih društava mogu da konkurišu i i pod povoljnim uslovima dobiju kredite za nabavku opreme i obrtnih sredstava.

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju programa iznose 300.000.000,00 dinara, istakla je Tamara Dunđerović, rukovodilac Centra za programe podrške privredi, mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije.

Objašnjava da su različita interesovanja za ulaganja počev od proizvodnje hrane i pića, obuće, odeće, nameštaja, kozmetike, preko trgovine, ugostiteljstva, transporta i konsaltinga do IT i otvaranja stomatoloških ordinacija.

Najviše zainteresovanih je u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Kruševcu, Nišu... Podseća da je PKS organizovala tokom novembra i decembra prezentacije Programa u sedištima regionalnih komora, na kojima je učestvovalo više od 500 zainteresovanih, kako bi se privrednici i budući preduzetnici što bolje upoznali sa uslovima. Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja usvojila je Vlada Srbije, a rezultat je aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW).

Realizuje ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji.

Program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh start ap projekata - petodnevnu obuku za izradu poslovno - investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000 dinara).

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3.600.000 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora), kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou.

Cilj programa podrške, u kojem su za partnerske banke izabrane Rajfajzen banka, Unikredit banka i Poštanska štedionica, jeste da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik