Istočno Sarajevo: Usvojena odluka o rebalansu budžeta u iznosu od 11.377.454 KM

Bez autora
Sep 01 2020

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas odluku o rebalansu budžeta za ovu godinu u iznosu od 11.377.454 KM, što je u odnosu na prvobitni plan povećanje za 93.023 KM.

Sastavni dio budžeta su neutrošena namjenska sredstva iz 2019. godine po osnovu kredita od 1.003.935 KM.

Odbornici su usvojili i izmjene odluke o kreditnom zaduženju, pa je od ranije planirana 3.000.000 KM, usvojeno 2.500.000 KM. Za ovaj iznos će naknadno biti uvećan rebalansirani budžet.

"Odlukom o kreditnom zaduženju opet smo omogućili našim lokalnim zajednicama da realizuju infrastrukturne projekte. To će sigurno uticati na poslovanje građevinskih firmi, ali i ostale usluge. Smatramo da će najveći dio ovih sredstava ostati na području Istočnog Sarajeva što je naš doprinos očuvanju privredne aktivnosti na području grada", rekao je novinarima predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Jedan od projekata koji će biti finansiran iz ovih kreditnih sredstava je spomenik posvećen žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske.

Lučić je naglasio da sa opštinama i resornim ministarstvom nastoje da konačno dogovore lokaciju za spomenik, te da je Gradska uprava spremna da sa 50.000 KM učestvujemo u realizaciji ovog projekta.

On je istakao da grad Istočno Sarajevo, za razliku od nekih drugih lokalnih zajednica, nije mnogo zadužen, te da je do usvajanja odluke o novom kreditu od 2.500.000 KM nivo zaduženosti bio devet odsto od redovnih prihoda.

"Sa ovim kreditnim zaduženjem to je oko 13 odsto i vjerovatno ćemo opet biti u prilici da našim opštinama pomognemo u realizaciji njihovih infrastrukturnih projekata. Ovdje se zaista gradi i možemo biti zadovoljni kako se opštine trude da realizuju svoje infrastrukturne projekte, a drago mi je što imamo priliku da pomognemo", rekao je Lučić.

Govoreći o polasku djece u školu, Lučić je naveo da je Gradska uprava planirala da eventualne dodatne troškove prevoznicima koji obavljaju prevoz srednjoškolaca, nadoknadi iz budžetskih sredstava.

"Imali smo dvije smjene, a sada ćemo imati četiri. Neophodno je da direktori srednjih škola dostave tačne podatke o lokacijama iz kojih djeca putuju, kako bismo i imali uvid u to koliko je finansijskih sredstava potrebno", rekao je Lučić.

Devet odbornika opozicije, koji su glasali protiv rebalansa gradskog budžeta i izmjena odluke o kreditnom zaduženju, danas se nisu obraćali novinarima.

Na sjednici su usvojene i informacije o radu ustanova za kulturu, stanju u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacione infrastrukture, te izgradnji infrastrukturnih objekata na području grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik