Iz IPA 3 najviše sredstava za zelene projekte

Bez autora
Sep 22 2021

Ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović rukovodila je danas sastankom sa predstavnicima institucija Vlade Srbije, na kojem je razmatran predlog Nacionalnog akcionog programa IPA 2022, koji treba da bude finansiran iz IPA 3, novog instrumenta podrške EU za period 2021–2027, a koji je Evropska unija usvojila početkom ove nedelje.

Joksimović je istakla da odluka EU da do 2027. godine obezbedi bespovratnu pomoć za Zapadni Balkan i Tursku u iznosu od 14,5 milijardi evra pred nas kao pristupajuću zemlju postavlja važan zadatak da iskoristimo sav novac koji nam je na raspolaganju.

Sredstva ćemo upotrebiti za finansiranje projekata koji doprinose političkim, ekonomskim i institucionalnim reformama, koji vode ubrzanom napretku u procesu evropskih integracija, a, što je najvažnije, boljem kvalitetu svakodnevnog života građana Srbije, rekla je ona.

Ministarka je sa sagovornicima razmatrala predloge 40 projekata, naglasivši da je važno da Ministarstvo za evropske integracije, kao institucija zadužena za koordinaciju programiranja IPA pomoći, upravo u saradnji sa nadležnim institucijama identifikuje preliminarnu listu prioritetnih projekata koji će do polovine novembra biti predloženi Evropskoj komisiji za finansiranje iz IPA budžeta za 2022. godinu.

Naš zajednički zadatak jeste da radimo na unapređenju ovih predloga uz pomoć Delegacije Evropske unije, kako bi oni projekti, u ovom trenutku najspremniji i najvažniji za reformske procese, dobili podršku za sprovođenje, istakla je Joksimović.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je od suštinske važnosti činjenica da je najviše sredstava predloženo za projekte zaštite životne sredine, kao direktan odgovor na potrebe građana Srbije.

Cilj nam je da izaberemo i sprovedemo projekte koji će u vremenu pred nama značajno doprineti ravnomernijem regionalnom razvoju, podstaći ekonomiju zasnovanu na digitalizaciji, pametnim i zelenim tehnologijama, uz otvaranje novih radnih mesta, navela je Joksimović.

Prema njenim rečima, zato je ključno da se dobro pripremimo za ulaganja iz IPA 3 i u oblastima konkurentnosti privrede, energetike, saobraćaja, poljoprivrede, ali i za dalje unapređenje javne uprave, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva, socijalnog razvoja, kao i sektora unutrašnjih poslova.

Institucije Vlade Srbije, kao i veliki broj lokalnih samouprava, kako je ukazala, već su pokazali da imaju značajne kapacitete i veliko iskustvo u sprovođenju projekata finansiranih iz bespovratnih sredstava EU.

Uverena sam u to da ćemo u realizaciji finansijske perspektive 2021-2027. još jednom pokazati da smo strateški partner EU, učestvujući u svim njenim sektorskim politikama koje su postale i deo naše nacionalne razvojne strategije, zaključila je Joksimović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik