Izdato 20 hiljada elektronskih zdravstvenih kartica

Bez autora
Mar 23 2014

Zavod zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo u septembru prošle godine krenuli su u realizaciju pilot-projekta izdavanja elektronskih zdravstvenih kartica. Do sada je, kako je za Oslobođenje kazao Eldan Lokmić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo u ostavci, izdato gotovo svih 20.000 kartica, koliko je bilo planirano.Kartice se izdaju u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja, a prioritet su nam bili ratni vojni invalidi i penzioneri i taj dio posla privodimo kraju. Gotovo sve zdravstvene ustanove u KS-u su povezane, odnosno umrežene u sistem, a uporedo sa tim ide izdavanje kartica.

Izdato 20 hiljada elektronskih zdravstvenih karticaZavod zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo u septembru prošle godine krenuli su u realizaciju pilot-projekta izdavanja elektronskih zdravstvenih kartica.

Do sada je, kako je za Oslobođenje kazao Eldan Lokmić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo u ostavci, izdato gotovo svih 20.000 kartica, koliko je bilo planirano.

- Kartice se izdaju u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja, a prioritet su nam bili ratni vojni invalidi i penzioneri i taj dio posla privodimo kraju. Gotovo sve zdravstvene ustanove u KS-u su povezane, odnosno umrežene u sistem, a uporedo sa tim ide izdavanje kartica. Distribuirane elektronske kartice se koriste u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", svim ambulantama domova zdravlja Centar, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo, uključujući centralne punktove, centralni punkt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, te MUP-a, Zavod za medicinu rada i Zavod za zaštitu žena i materinstva, istakao je ministar Lokmić.

Elektronske kartice se ne plaćaju, osiguranici ih dobijaju na kućnu adresu ili ih mogu podići u ZZO-u.

- Uvezivanje zdravstvenih ustanova na svim nivoima zdravstvene zaštite sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS-a trebalo bi znatno olakšati posao ljekara, a uvođenje elektronskih zdravstvenih kartica pacijentima će omogućiti liječenje bez suvišnih procedura, što nam je i cilj. Osiguranici će moći koristiti usluge odabranog ljekara bez odlaska u poslovnice ZZO-a radi ovjere zdravstvene knjižice. Stare zdravstvene knjižice i dalje su važeće za osiguranike koji nisu dobili novu elektronsku zdravstvenu karticu u okviru pilot- projekta. Mi planiramo informatizaciju zdravstva i uvezivanje zdravstvenih ustanova na svim nivoima zdravstvene zaštite kao jedne od glavnih mjera koja će dovesti do povećanja kontrole, veće efikasnosti i podizanja kvalitete zdravstvenih usluga u Kantonu Sarajevo, naglasio je ministar Lokmić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik