Izgradnja Stupske petlje: Završetak rampi početkom oktobra

Bez autora
Sep 25 2014

Tri rampe B, C i D Stupske petlje sa svim pratećim objektima i dijelom Gradske longitudinale trebale bi biti završene do 6. oktobra, najavljuju iz Direkcije za ceste KS-a. Pustit će se i pješački saobraćaj kroz novoizgrađeni podhodnik i ukloniti montažna metalna pasarela iznad glavne saobraćajnice.Jedino nije sigurno da će se do kraja oktobra stići uraditi rampa A, na čijoj trasi je već porušena prodavnica Dalasa i krenulo se sa izgradnjom planiranih objekata. Izvođač Konzorcij Euroasfalt i ŽGP, uz preostale poslove, uklanjaju ostatke od skela i građevinskog materijala i nasipaju zemljom površine oko Stupske petlje i polako Stupska petlja dobija svoj konačni izgled.

Izgradnja Stupske petlje: Završetak rampi početkom oktobraTri rampe B, C i D Stupske petlje sa svim pratećim objektima i dijelom Gradske longitudinale trebale bi biti završene do 6. oktobra, najavljuju iz Direkcije za ceste KS-a.

Pustit će se i pješački saobraćaj kroz novoizgrađeni podhodnik i ukloniti montažna metalna pasarela iznad glavne saobraćajnice. Jedino nije sigurno da će se do kraja oktobra stići uraditi rampa A, na čijoj trasi je već porušena prodavnica Dalasa i krenulo se sa izgradnjom planiranih objekata. Izvođač Konzorcij Euroasfalt i ŽGP, uz preostale poslove, uklanjaju ostatke od skela i građevinskog materijala i nasipaju zemljom površine oko Stupske petlje i polako Stupska petlja dobija svoj konačni izgled.

Loše vrijeme

Trenutno se radovi odvijaju otežano zbog kiše, ali se očekuje da će postavljeni rokovi biti ispoštovani i da će tri rampe biti puštene u saobraćaj do kraja prve sedmice u oktobru, nadaju se u Direkciji.

- Privode se kraju radovi na pješačkom podhodniku i demontira se pasarela koja se mora ukloniti kako bi se odradio ovaj dio glavne gradske saobraćajnice. Rampe B i C su završene, ali nam kiša ne dozvoljava da se počne asfaltiranje na rampi D i njeno spajanje sa XII transferzalom, pa moramo čekati lijepo vrijeme. Predstoje radovi na rekonstrukciji glavne longitudinale i izgradnji servisnih saobraćajnica, pogotovo nakon uklanjanja pasarele, kazala je Alma Zilić, stručna savjetnica na ovom projektu.

Pješački podhodnik

U Direkciji također najavljuju da će se pješački saobraćaj odvijati preko izgrađenog podhodnika sa pokretnim stepeništem, mada još nisu u potpunosti završeni keramički i manji betonski radovi na zidovima i podovima, koji će se nastaviti. U ovom pješačkom podhodniku Gras će imati naplatne rampe kao na Ilidži, pa će biti zatvoreni sistem ulaska i izlaska na tramvajske terminale.

- Sve je spremno da pješaci mogu koristiti podhodnik, ali će se morati zaštititi elevatori (pokretne stepenice) od prljanja jer se nastavlja sa radovima na okolnim objektima. Razgovara se i sa predstavnicima Grasa o korištenju ovog prostora za njihova naplatna mjesta. Pješaci će imati mnogo bolji pristup tramvajskom i autobuskom stajalištu u odnosu na dosadašnji. Iako neće moći istovremeno biti završena rampa A, to neće mnogo uticati na normalno odvijanje saobraćaja na Stupskoj petlji i sigurno će se smanjiti dosadašnje gužve, tvrde u Direkciji za ceste KS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik