Kako da proverite da li vam uplaćuju staž

Bez autora
Aug 31 2011

Do pre 20 godina zaposlenima nije padalo na pamet da proveravaju da li im poslodavac uplaćuje doprinose. To se podrazumevalo, jer nijedan nalog privrednika nije mogao da prođe bez pečata SDK, koji je dokaz da je izmirio obaveze. Danas, poslodavci za doprinose Poreskoj upravi duguju 230 milijardi dinara. Pošto država još nije donela mere kojima bi se konačno stalo na put neredovnim platišama, zaposleni su prinuđeni da stalno sami proveravaju da li im poslodavac uplaćuje doprinose, kako bi mogli na vreme da reaguju.Osim direktno na šalteru, PIO Fond je sredinom prošle godine građanima omogućio takvu proveru preko internet portala.

Kako da proverite da li vam uplaćuju stažDo pre 20 godina zaposlenima nije padalo na pamet da proveravaju da li im poslodavac uplaćuje doprinose. To se podrazumevalo, jer nijedan nalog privrednika nije mogao da prođe bez pečata SDK, koji je dokaz da je izmirio obaveze.

Danas, poslodavci za doprinose Poreskoj upravi duguju 230 milijardi dinara.

Pošto država još nije donela mere kojima bi se konačno stalo na put neredovnim platišama, zaposleni su prinuđeni da stalno sami proveravaju da li im poslodavac uplaćuje doprinose, kako bi mogli na vreme da reaguju.

Osim direktno na šalteru, PIO Fond je sredinom prošle godine građanima omogućio takvu proveru preko internet portala. Osim informacija da li se doprinosi redovno uplaćuju, u kom iznosu, kao i da li su prijavljeni i sa kojim datumom, na portalu je moguće pratiti ažuriranje svih podataka i uplatu doprinosa na godišnjem nivou.

Protiv nesavesnih poslodavaca prekršajnu prijavu podnosi PIO fonda, a kazne se kreću od 10.000 dinara do 800.000 dinara. PIO fond je prošle godine podneo 300 ovakvih prijava, ali koliko je poslodavaca i platilo novčanu kaznu, znaju samo sudovi gde postupci u proseku traju i dve godine.

Kako da proverite uplate

  • Listing možete dobiti besplatno na šalterima filijala Fonda, uz ličnu kartu.
  • Uplatu doprinosa moguće je proveriti i elektronskim putem u nekoliko koraka:
  • Na šalteru najbliže filijale ili službe PIO Fonda popunite zahtev za izdavanje šifre za pristup podacima
  • Podatke proveravate na internet portalu PIO Fonda (www.pio.rs).
  • Da biste pristupili svojim matičnim podacima, uz vaš JMBG ukucavate i PIN kod koji ste dobili u filijali.
  • Ova usluga je besplatna i šifru koju ste dobili možete koristiti neograničen broj puta.
  • Ukoliko se na listigu vidi da poslodavac nije uplaćivao doprinose, za regulisanje dugovanja prvo se obraćate njemu. Ukoliko i pored vaše intervencije poslodavac ignoriše svoje obaveze, onda se obraćate Poreskoj upravi ili inspekciji rada, i na kraju nadležnom sudu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik