Kako do uštede u romingu?

Bez autora
Jul 14 2013

Na letovanju bi trebalo da se zaštitite od jakog sunca, ali i od "paprenih" računa u romingu. Korišćenje mobilnog telefona za razgovore ili surfovanje internetom vas spaja sa porodicom ili voljenim osobama koji su udaljeni stotinama, pa i hiljadama kilometara daleko, ali bi ipak trebalo obratiti pažnju da vas zbog korišćenja smartfona na plaži ne zaboli glava kada se vratite sa odmora i dobijete račun.Roming za građane Srbije je i dalje skup i zato u inostranstvu treba biti oprezan. Pre odlaska na put proverite koji operater ima najpovoljnije tarife za pozivanje i prijem poziva, koji se u romingu, takođe naplaćuje, kao i slanje i prijem MMS poruka.

Kako do uštede u romingu?Na letovanju bi trebalo da se zaštitite od jakog sunca, ali i od "paprenih" računa u romingu!

Korišćenje mobilnog telefona za razgovore ili surfovanje internetom vas spaja sa porodicom ili voljenim osobama koji su udaljeni stotinama, pa i hiljadama kilometara daleko, ali bi ipak trebalo obratiti pažnju da vas zbog korišćenja smartfona na plaži ne zaboli glava kada se vratite sa odmora i dobijete račun.

Roming za građane Srbije je i dalje skup i zato u inostranstvu treba biti oprezan. Pre odlaska na put proverite koji operater ima najpovoljnije tarife za pozivanje i prijem poziva, koji se u romingu, takođe naplaćuje, kao i slanje i prijem MMS poruka. SMS poruke u romingu naplaćuju se po takođe posebnom cenovniku, ali je prijem poruka besplatan.

Veoma je bitno isključiti prenos podataka/internet u romingu i oslonite se na i-Fi. Ukoliko imate Android, iOS, indos Phone, BlackBerry, Bada ili noviji Symbian uređaj, sem ukoliko ne želite da koristite internet - obavezno isključite opciju "razmene internet podataka". Isključen data saobraćaj ne utiče na govorne usluge i SMS, ali onemogućava da slučajnim korišćenjem internet protoka u pozadini napravite ogromne račune.

Korišćenje mobilnog interneta u inostranstvu može da vam za kratko vreme uveća račun i više hiljada dinara, u zavisnosti od toga koliko ste aplikacija preuzeli.

Roming razgovori tarifiraju se najčešće na ceo minut. To znači da vam je isto pričali tačno jedan minut ili 45 sekundi, naplatiće vam se okrugao minut razgovora. Neki operateri zaokružuju razgovore na 30 sekundi, dok je najređa opcija tarifiranje po sekundama. Ako imate tu opciju u telefonu, aktivirajte zvučno obaveštenje u slušalici kada zaokružite minut razgovora.

Takođe, u romingu se stanje računa očitava sa zakašnjenjem od jednog dana, uglavnom. Zato nemojte da vas stanje računa, koje možda u trenutku prve ili druge provere ne izgleda strašno, navede da šaljete još poruka ili da pozivate više.

Korišćenje Tvittera i fejsbuka u inostranstvu se naplaćuje po standardnom cenovniku za ostvaren roming data saobraćaj, kao i sav internet saobraćaj, koji domaći operateri usklađuju sa zahtevima inostranih operatera. Takođe, besplatan data saobraćaj koji operateri daju uz postpejd pakete važi samo na teritoriji Srbije, ne i u romingu.

Na iOS i Android uređajima, pa i svim drugim pametnim mobilnim platformama, besplatne aplikacije sadrže reklame, koje za svoje učitavanje i rad koriste internet.

Domaći mobilni operateri zato preporučuju da se pre polaska na put aktivira pripejd i postpejd roming dodatak. Uz Evropa roming tarifni dodatak, pripeid korisnici i korisnici mt:s Kontrole troškova mogu da pozivaju, primaju pozive i šalju SMS poruke po znatno nižoj ceni - 80,00 din/min za odlazne pozive, 30,00 din/min za dolazne, dok SMS poruke mogu slati po ceni od 20,00 dinara. Uspostava veze se ne naplaćuje. Navedene povoljnosti Evropa roming tarifnog dodatka obuhvataju 32 zemlje i čak 51 roming operatora i traju od pet do 15 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik