Ko ne plaća komunalije blokiraće mu platu

Bez autora
Dec 13 2010

Skidanje dela plate građanima koji si nagomilali dugove za porez na imovinu, lokalne komunalne takse i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, što gradska uprava najavljuje od sledeće godine, kod nas je presedan ali je u svetu uobičajen postupak. Do sada se obveznicima zbog neizmirenih poreskih i računa za komunalije uglavnom pretilo oduzimanjem, odnosno zaplenom imovine.Građanima i firmama su, ovog puta, ostale dve nedelje da glavnicu duga na ime poreskih obaveza iz minulih godina plate bez kamate. Ako to ne učine, od 1. januara neće im biti plenjena imovina nego će firmama biti blokirani računi, a građanima će na određeni deo primanja staviti administrativnu zabranu. U tom slučaju plaćaće celokupan dug uključujući i kamatu.

Ko ne plaća komunalije blokiraće mu platuSkidanje dela plate građanima koji si nagomilali dugove za porez na imovinu, lokalne komunalne takse i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, što gradska uprava najavljuje od sledeće godine, kod nas je presedan ali je u svetu uobičajen postupak.

Do sada se obveznicima zbog neizmirenih poreskih i računa za komunalije uglavnom pretilo oduzimanjem, odnosno zaplenom imovine.

Građanima i firmama su, ovog puta, ostale dve nedelje da glavnicu duga na ime poreskih obaveza iz minulih godina plate bez kamate. Ako to ne učine, od 1. januara neće im biti plenjena imovina nego će firmama biti blokirani računi, a građanima će na određeni deo primanja staviti administrativnu zabranu. U tom slučaju plaćaće celokupan dug uključujući i kamatu.

Milica Bisić, saradnik Centra za liberalno-demokratske studije, kaže da ne vidi ništa loše u ovakvom vidu prinudne naplate, ali važno je da se ispoštuje zakonski postupak.

– To znači da stranka dobije opomenu u kojoj se naglašava da je to upozorenje pred prinudno izvršenje. Ona ima pravo da učestvuje u tom postupku, da joj se ostavi dodatni rok da izmiri obaveze, kao i da može da prigovori da je dug manji nego što se tvrdi. Poreske uprave imaju nesređene evidencije i može se dogoditi da neko zbog toga plati nešto što nije trebalo – objašnjava Bisićeva i dodaje da dugovi, da se tako odavno postupalo, ne bi bili visoki kao danas.

U gradskoj upravi naglašavaju da ova mera nije uperena protiv socijalno ugroženih građana koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Oni podsećaju da u prestonici 84 odsto domaćinstava redovno izmiruje obaveze i da prednjače penzioneri i vojna lica. Glavni cilj je da bude što više redovnih poreskih i komunalnih obveznika, jer ukoliko ne iskoriste ovu šansu postoji realna opasnost da većina dužnika neće moći da izmiri obaveze i grad će ostati bez novca.

– Najredovnije platiše su oni sa najmanjim mesečnim primanjima. Za razliku od njih jedan broj imućnih Beograđana koji stanuju u luksuznim stanovima ili vilama na Dedinju ne izmiruju obaveze i oni su glavna meta nadležnih državnih organa – ističu u Gradskoj upravi.

Sličan aranžman je ponudio i „Infostan” početkom oktobara, kada je dužnicima predložio da zaključe ugovor sa otplatom duga na rate.

Dužnik može da potpiše i overi ugovor u tom preduzeću na opštini gde stanuje i istog trenutka prestaju da mu se obračunavaju kamate.

– To je reprogramiranje dugova na korektan način. Ukoliko imaju dug za 2010. godinu oni mogu da ga plate beskamatnim kreditom – navode nadležni u gradu.

Prema njihovim rečima najpre će „počistiti” u svom dvorištu, tako što će zaposleni u gradskoj administraciji i komunalnim preduzećima biti na udaru. „Infostanu” će, kažu gradski oci, javna komunalna preduzeća dostaviti spiskove zaposlenih i njihove identifikacione brojeve u elektronskoj formi kako bi se proverilo da li je neko od njih dužnik. Na pitanje da li je to zadiranje u privatnost građana, oni odgovaraju da se to ne može tako nazvati.

– Svi imaju obavezu da plate porez i komunalije, a oni platu dobijaju radeći za neko komunalno preduzeće. Najpre će biti upozoreni, pa ako do kraja godine ne plate dug, onda će im biti obračunata i kamata. Protiv privatnih dužnika grad neće iskoristiti zakonsku mogućnost da im blokira do 70 odsto zarade nego će se to ograničiti do 30 odsto – navode u Gradskoj upravi.

Da bi ove mere mogle da se preduzmu Skupština Srbije je 30. jula usvojila izmene i dopune Zakona o poreskom postupku kojim je lokalnim samoupravama omogućila da samostalno donesu odluke o otpisu kamata građanima na sve obaveze dospele do 31. decembra 2009. godine. To je Skupština grada iskoristila i odlučila da se otpišu kamate građanima i pravnim licima koji do kraja godine plate dug. Nadležni u gradu su proširili su ovu odluku i na žitelje i vlasnike preduzeća koji su u toku ove godine napravili dug.

Zaključno sa 31. decembrom prošle godine, za porez na imovinu, komunalne takse i naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, 292.957 obveznika dugovalo je 22,8 milijardi dinara. Sudski izvršioci Prvog osnovnog suda pre nekoliko meseci su započeli popis imovine radi zaplene pokretnih stvari. Problem je što im većina vlasnika stanova nije dozvolila da pređu njihov prag. Zanimljivo je međutim da tamo gde su popisali imovinu, vlasnici domaćinstava ubrzo su našli novac i isplatili dugovanja za komunalije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik