Korona smanjila uvoz alkohola u BiH, 3,3 miliona litara manje

Bez autora
Sep 24 2020

Da je u jeku pandemije virusa korona smanjena konzumacija alkohola u BiH, najbolje pokazuju podaci da je za osam mjeseci ove godine uvezeno alkohola u vrijednosti oko 104,8 miliona maraka, što je za 11,3 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za osam mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno alkohola u vrijednosti od 116,1 milion maraka.

Kada se to preračuna u količinu, od početka godine uvezeno je nešto više od 108,9 miliona litara raznih alkoholnih pića, dok je prošle godine u istom periodu to iznosilo 112,2 što je za preko 3,3 miliona litara manje.

Po običaju, i ove godine smo popili najviše piva, pa je u ovom periodu uvezena čak 99.721 tona piva, ukupne vrijednosti 91,6 miliona KM, a najviše smo ovog pića uvezli iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, pišu Nezavisne.

Na drugom mjestu po uvozu, a samim tim i po potrošnji, su vina.  U prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je 4.077 tona, ukupne vrijednosti 14,9 miliona KM.

Vino je najviše uvoženo iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Francuske, Slovenije, Španije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik