Kušat će se i kiseljačke pogačice po receptu iz 19. stoljeća

Bez autora
Aug 11 2022

Ovaj vikend u Kiseljaku bit će u znaku gastronomije. Trodnevni festival hrane “Kiss food fest”, koji organizira Udruga “Šareno brdo” uz potporu Općine Kiseljak i u suradnji s partnerima poput tvrtke Tilea, počinje sutra (petak, 12. kolovoza) i traje do nedjelje, 14. kolovoza, piše Večernji list BiH.

Promocija općine i BiH

Posjetitelje nakon otvorenja u 17 sati na Trgu kneza Radoje očekuje raznovrsna ponuda tzv. street food hrane uz nekoliko posebnih programa. Prvi dan rezerviran je za promociju kiseljačke pogačice koja će se za ovu prigodu spravljati na isti način kako se pripremaju od 19. stoljeća otkako postoji ovaj najpoznatiji kiseljački gastro brend, na krušnoj peći postavljenoj na trgu. Za ovaj dio programa zaduženi su kiseljački pekari koji će, osim potpore samom događaju, festival iskoristiti i za promociju ovog mnogima omiljenog kiseljačkog proizvoda koji bi se mogao naći i na popisu zaštićene nematerijalne baštine UNESCO-a.

Inicijativu za uvrštavanje kiseljačkih pogačica na UNESCO-ovu listu prije nekoliko mjeseci pokrenula je Općina Kiseljak kako bi zaštitila ovaj proizvod, ali i promovirala Kiseljak i BiH. Subota je rezervirana za tradicionalna jela ovog kraja, počevši od maglica, sarme, pite i brojnih drugih jela koja će biti dijeljena besplatno kao i kiseljačke pogače dan ranije. Nedjeljni program prilagođen je najmlađim posjetiteljima. Za njih će od 17 sati biti upriličen kutak s besplatnim palačinkama i Podravkinom Lino Ladom, maskotama i darovima. Kako uz gastro ponudu ide i dobra kapljica da nitko od posjetitelja ne ostane žedan, pobrinut će se domaći vinari, a ima ih nekoliko te punionice mineralne vode i proizvođači sokova na njezinoj bazi. Prilika je to upoznati posjetitelje i s ponudom domaćih vinarija. Sve će budnim okom pratiti poznata kuharica Senka Zahirović, a osim stručnog žirija, u ocjeni najboljih sudionika sudjelovat će i sami posjetitelji. Neće nedostajati ni dobre glazbe.

Svi dobro došli

Tako će prve večeri nastupiti sarajevski tamburaši, u subotu bend “Hey Joe”, a u nedjelju “Neo stereo”. Jedno je sigurno, u Kiseljaku će se ovog vikenda dobro jesti, uživati u dobroj kapljici i glazbi. Svi su dobro došli, poručuju organizatori prvog Kiss food festa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik