Mere fiskalne konsolidacije unaprediće poslovno okruženje

Bez autora
Nov 20 2013

Mere fiksalne konsolidacije koje Vlada preduzima daće osnov za razvoj jer će omogućiti stabilno i predvidivo poslovno okruženje, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba.On je istakao da će aktivnostima države na smanjenju javne potrošnje, duga i inflacije zemlja postati manje rizična što će omogućiti jeftinije finansiranje, a na dugi rok dati izvesnije poslovanje. Jedan od glavnih zadataka Ministarstva finansija u poboljšanju poslovnog okruženja je borba protiv sive ekonomije.

Mere fiskalne konsolidacije unaprediće poslovno okruženjeMere fiksalne konsolidacije koje Vlada preduzima daće osnov za razvoj jer će omogućiti stabilno i predvidivo poslovno okruženje, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba.

On je istakao da će aktivnostima države na smanjenju javne potrošnje, duga i inflacije zemlja postati manje rizična što će omogućiti jeftinije finansiranje, a na dugi rok dati izvesnije poslovanje.

Ćorsović kaže da je jedan od glavnih zadataka Ministarstva finansija u poboljšanju poslovnog okruženja borba protiv sive ekonomije. Prema njegovim rečima, najveći efekat po budžet od suzbijanja sive ekonomije očekuje se od uvođenja "on lajn" fiskalnih kasa, što bi trebalo da počne krajem prvog tromesečja naredne godine, jer će tako biti uvedena bolja kontrola.

Ističući da su najveći problemi na polju finansija visok budžetski deficit i javni dug, Ćorsović je naglasio da je cilj ministarstva da se dug stabilizuje na 69 odsto BDP-a, da bi zatim, kako ekonomija bude ostvarivala rast i uz kontrolu deficita, počeo da pada. On je podsetio da je sa budžetom za 2014. godinu vlada predvidela kratkoročne mere za stabilizaciju javnih finansija, među kojima su povećanje niže stope PDV-a, uvođenje "solidarnog poreza", borba protiv sive ekonomije, drastična promena politike subvencija.

Te kratkoročne mere trebalo bi da omoguće da se u drugoj polovini naredne godine pribegne i sistemskim merama, istakao je Ćorsović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik