Metro se ne gradi u mandatima

Bez autora
Apr 11 2010

Konačna odluka o gradnji metroa u Beogradu očekuje se na leto, posle čega bi trebali i da uslede dogovori o načinima za njegovo finansiranje.Početak izgradnje metroa žitelji prestonice mogli bi da očekuju već od 2013. godine, ako je suditi prema projektu gradske Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju koji predviđa laki šinski sistem čija bi izgradnja trebalo da bude gotova do 2033. Reč je o mreži sa tri linije ukupne dužine 36 kilometara, sa 55 stanica.

Metro se ne gradi u mandatimaKonačna odluka o gradnji metroa u Beogradu očekuje se na leto, posle čega bi trebali i da uslede dogovori o načinima za njegovo finansiranje.

Početak izgradnje metroa žitelji prestonice mogli bi da očekuju već od 2013. godine, ako je suditi prema projektu gradske Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju koji predviđa laki šinski sistem čija bi izgradnja trebalo da bude gotova do 2033. Reč je o mreži sa tri linije ukupne dužine 36 kilometara, sa 55 stanica.

Prva faza predstavljenog metro sistema, prema još neusvojenom projektu, predviđa izgradnju linije od Ustaničke ulice na Zvezdari do Tvorničke u Zemunu (L1-A) i od Vukovog spomenika do Bloka 45 (L1-B). Izgradnja prva dva koloseka bi trebalo da košta oko 374 miliona evra.

Od 2018. godine, prema projektu, trebalo bi da počnu i radovi na priključenju linija 2 i 3. Reč je o kracima mreže koji će voditi od Pravnog fakulteta do Vidikovca, odnosno od Hipodroma do železničke stanice Novi Beograd. Procena je da će troškovi izgradnje linije 2 iznositi 323 miliona, a linije 3 oko pet miliona evra.

Ipak, ovaj projekat još nije definitivno prihvaćen jer Skupština grada u toku leta tek treba da odluči o konačnom tipu metroa, načinu finansiranja i rokovima izgradnje.

Izvesno je da će iz predloga direkcije biti preuzet koncept nezavisne trase, što znači da se šinska vozila neće ukrštati sa postojećim saobraćajem, semaforima i stanicama drugih vozila javnog prevoza, a gotovo je sigurno i da će trase biti izgrađene po „mapi” iz projekta direkcije.

Bitna razlika u odnosu na predstavljeni projekat jeste cena izgradnje. Gradonačelnik je nedavno rekao da gradnja kilometra beogradskog metroa košta 60 miliona evra. Linija 1 na taj način koštala bi oko 900 miliona evra što je višestruko skuplje nego u projektu direkcije.

Arhitekta Branko Bojović smatra da je poslednjim projektom direkcije učinjen iskorak u odnosu na BELAM jer je nezavisna trasa uslov svih uslova beogradskog metroa.

„Dugačke kompozicije jednostavno ne bi mogle da staju na semaforima u Bulevaru kralja Aleksandra ili na Novom Beogradu, a da ne blokiraju druge učesnike u saobraćaju. Ne bi mogle ni da postignu putnu brzinu. Zbog toga se u Beogradu uvek govorilo o nezavisnom sistemu, prvo o teškom metrou, a sada o lakom koji se ne ukršta“, kaže Bojović.

On dodaje da su „od komunističkih vlasti do danas svi hteli da počnu radove i preseku vrpcu što pre, ali kod metroa nema jeftinog i lakog rešenja. To se radi generacijski, a ne u mandatima“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik