Ministarstvo za rad pripremilo pet važnih zakona

Bez autora
Sep 21 2020

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u prethodnom periodu izradilo pet zakona kojima će se obezbediti bolji standard građana, jednaka prava i kvalitetniji uslovi života, a čije se usvajanje očekuje na jesenjem skupštinskom zasedanju.

U skladu sa tim, Skupštini Srbije će biti predstavljen zakon o socijalnoj karti, na koji se čekalo 30 godina.

Svrha uvođenja sistema socijalne karte jeste da svi podaci građana budu na jednom mestu, čime će se obezbediti pravičnija raspodela i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja im po zakonu pripadaju.

Takođe, Srbija se aktivno zalaže za bolju zaštitu dece od bilo kog oblika nasilja i zlostavljanja, kao i za ostvarenje svih njihovih prava, te je u skladu sa tim resorno ministarstvo izradilo i zakon o zaštiti prava deteta i zaštitniku deteta.

Kako je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uvek naglašavao, Vlada Srbije, vođena politikom predsednika Republike Aleksandra Vučića, teži da stvori društvo u kojem neće postojati diskriminacija po bilo kom osnovu.

Izmena i dopuna Zakona o sprečavanju diskriminacije značajno će unaprediti ovu oblast, a osobama sa invaliditetom, pripadnicima romske i drugih nacionalnih manjina i verskih zajednica omogućiće bolju integraciju u društvo, kao i ostvarenje jednakih prava.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je još jedan zakon na koji se čekalo dugi niz godina, usko je povezan sa zakonom o sprečavanju diskriminacije, a njegovim usvajanjem obezbediće se jednaka prava muškaraca i žena.

Prethodna godina je proglašena Godinom bezbednosti i zdravlja na radu u cilju obezbeđivanja većih prava radnika i njihove bolje zaštite, a Ministarstvo je izradilo i zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji će značajno unaprediti ovu oblast, omogućiti veću zaštitu radnicima i poštovanje njihovih prava.

U uslovima globalne pandemije koronavirusa, uvideli smo da zaposleni mogu jednako dobro raditi i na daljinu (posebno poslove iz oblasti IT sektora, finansija i menadžmenta), te je sve više poslodavaca koji omogućavaju svojim zaposlenima da rade nezavisno od toga gde im je radni prostor.

Procena je da će taj trend ubrzano rasti, te da će do 2035. godine u svetu biti približno milijardu ljudi koji mogu da rade onlajn na daljinu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će nakon formiranja nove vlade inicirati izmenu Zakona o strancima (koji je u nadležnosti MUP-a) i pristupiti izmeni Zakona o zapošljavanju stranaca.

Republika Srbija bi usvajanjem ovog zakona bila među prvim inovatorima u ovom sektoru i mogla bi da postane jedna od najomiljenijih destinacija za sve ljude koji rade u Evropi na daljinu.

Predlog je da Srbija izdaje boravišne vize stranim državljanima, odnosno vize za zaposlene koji rade na daljinu putem interneta, što bi im omogućilo da svoj posao obavljaju iz Srbije, a boraveći u njoj do godinu dana, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik