Misija MMF-a upoznata sa kapitalnim investicijama u energetskom sektoru

Bez autora
Mar 24 2024

Mrudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa Misijom MMF-a o planiranim kapitalnim investicijama u energetskom sektoru, koje su deo širih investicionih planova Vlade i uvrštene su u plan „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Đedović Handanović je objasnila da su prioritetni projekti utvrđeni Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture do 2028. godine sa projekcijama do 2030, koje je Vlada usvojila u junu prošle godine, a što je bio jedan od zahteva MMF-a.

Efikasna realizacija investicija u narednih pet do deset godina je ključna za ostvarivanje strateških ciljeva države u energetskom sektoru, čemu treba da doprinesu i reforme energetskih kompanija koje su u toku, predočila je ona.

Ministarka je dodala da će ostvarivanje visokih stopa privrednog rasta u budućnosti zahtevati više električne energije za potrebe privrede, zbog čega su nam neophodni novi energetski kapaciteti, uz napomenu da te potrebe sagledavamo kroz strateške dokumente i planiranje investicionih prioriteta.

Kao posebno važni projekti u razgovoru su istaknuti izgradnja RHE Bistrica, koja će povećati skladišne kapacitete energetskog sistema i omogućiti efikasnu integraciju novih solarnih i vetroelektrana, i projekat samobalansiranih solarnih elektrana snage 1GW, koji će uključiti izgradnju baterijskih skladišta.

Za ovaj projekat izabran je strateški partner, konzorcijum predvođenim kompanijom “Hyundai Engineering”, a država trenutno pregovara sa finansijerima kako bi obezbedila najpovoljnije finansiranje.

Na sastanku je razgovarano i o novim metodologijama za određivanje cena električne energije i prirodnog gasa za privredu, za koje će u narednom periodu biti završene odgovarajuće analize u saradnji sa energetskim kompanijama.

Misiju MMF, koja boravi u poseti Beogradu, u okviru treće revizije stendbaj aranžmana sa Srbijom, predvodi šef misije Donal Mekgetigan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik