MMF nudi novi aranžman

Bez autora
Feb 20 2011

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ponudila je srpskom pregovaračkom timu da se postojeći aranžman produži za devet meseci ili da se sklopi novi aranžman na mnogo duži rok.Aranžman bi bio sa novim elementima reformi javnog sektora, a sporazum sa MMF-om ostao bi obaveza i za narednu Vladu Srbije. MMF u razgovorima, u okviru sedme revizije aranžmana, i dalje insistira na nastavku reformi penzionih zakona i strukturnim reformama u javnim preduzećima.

MMF nudi novi aranžmanSrbiji ponuđen novi aranžman sa MMF-om na mnogo duži rok sa novim elementima reformi javnog sektora ili produžetak postojećeg za devet meseci. Premijer za novi aranžman sa MMF-om "iz predostrožnosti".

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ponudila je srpskom pregovaračkom timu da se postojeći aranžman produži za devet meseci ili da se sklopi novi aranžman na mnogo duži rok, rečeno je agenciji Tanjug u pregovaračkom timu.

Aranžman bi bio sa novim elementima reformi javnog sektora, a sporazum sa MMF-om ostao bi obaveza i za narednu Vladu Srbije.

MMF u razgovorima, u okviru sedme revizije aranžmana, i dalje insistira na nastavku reformi penzionih zakona i strukturnim reformama u javnim preduzećima, rečeno je Tanjugu.

Takođe, MMF je ponovio da se ne sme povećavati javna potrošnja, što bi dovelo do probijanja budžetskih okvira za 2011. godinu i upozorio da se mora voditi računa da zaposleni sa najnižim primanjima ne smeju više biti žrtve reformi, jer su dovedeni do donje granice izdržljivosti.

Posle nekoliko susreta ove nedelje, zvaničnici Vlade Srbije u načelu su se založili za nastavak saradnje sa MMF-om, a guverner Dejan Šoškić smatra da bi trebalo sklopiti aranžman iz predostrožnosti, bez dodatnog zaduživanja.

To bi konkretno značilo da bi Srbija od Fonda dobijala savetodavnu pomoć, ali će Misija MMF-a stalno nadgledati makroekonomska kretanja u zemlji.

Srbija je od maja 2009. godine povukla 1,51 milijardu evra iako ih nije u celosti potrošila, a ceo aranžman koji ističe u aprilu ove godine vredan je oko 2,87 milijardi evra.

Predstavnici Misije MMF-a su u razgovorima sa srpskim zvaničnicima i reprezentativnim sindikatima prosvete, pravosuđa i javne uprave ukazali da reforme javnog sektora nisu sprovedene, postoji višak zaposlenih, budžetska sredstva se troše neracionalno i da je neophodna njihova stroža kontrola.

Na početku dvonedeljnih razgovora, Vlada Srbije i Misija MMF-a su u ponedeljak, 14. februara, zajednički ocenili da su do sada sve revizije bile uspešne i da je neophodno uspostavljanje čvrste fiskalne discipline.

Zajednička ocena je i da povećanje zarada zaposlenih u Srbiji mora biti u skladu sa dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik