MMF zadržao procenu rasta Srbije na 3,5 odsto, struja bi trebalo da poskupi

Bez autora
Jul 22 2019

Međunarodni monetarni fond očekuje da će privredni rast u Srbiji do kraja godine biti ubrzan, a šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa kaže da ta međunarodna finansijska institucija zadržava procenu o 3,5 odsto rasta Srbije u 2019. godini.On je novinarima rekao da je za brži rast neophodna puna implementacija reformi i naglasio da se ključni koraci moraju preduzeti bez odlaganja. Sosa kaže da je preduslov za brži privredni rast Srbije održanje makorekonomske stabilnosti, niska inflacija, solidne javne finansije, ali da to nije dovoljno već da bi Srbija imala brži rast potrebno je da se sprovedu strukturne reforme, među kojima su prioritet one koje poboljšavaju konkurentnost i povećavaju investicije.

MMF zadržao procenu rasta Srbije na 3,5 odsto, struja bi trebalo da poskupiMeđunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će privredni rast u Srbiji do kraja godine biti ubrzan, a šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa kaže da ta međunarodna finansijska institucija zadržava procenu o 3,5 odsto rasta Srbije u 2019. godini.

On je novinarima rekao da je za brži rast neophodna puna implementacija reformi i naglasio da se ključni koraci moraju preduzeti bez odlaganja.

Sosa kaže da je preduslov za brži privredni rast Srbije održanje makorekonomske stabilnosti, niska inflacija, solidne javne finansije, ali da to nije dovoljno već da bi Srbija imala brži rast potrebno je da se sprovedu strukturne reforme, među kojima su prioritet one koje poboljšavaju konkurentnost i povećavaju investicije.

To su, kaže, reforme, u borbi protiv sive ekonomije, reforme za kvalitet državne uprave i poboljšanje upravljanja javnim i državnim preduzećima.

"Vidimo dobre trendove, posebno na fiskalnom planu. Akcenat treba sada da se prebaci na bržu implementaciju reformi. Ključni prioriteti su jačanje nivoa ulaganja, javnog i privatnog", rekao je Sosa.

Iako se, navodi, smanjuje udeo državnog sektora, on predstavlja i dalje veliki procenat BDP i zaposlenosti.

"Poboljšanje pozicije ovog sektora moglo bi da podrži brži rast. Na primer, potrebne su investicije u energetici", kaže Sosa ali i navodi da Srbija kasni u reformama u oblasti vladavine prava i efikasnosti pravosuđa.

Kratkoročno, navodi Sosa, MMF očekuje se ubrzanje rasta u Srbiji u drugoj polovini godine, jer su, dodaje, neki faktori koji su doveli do usporavanja u prvom kvartalu bili privremeni, kao što je remont u energetskom sektoru.

"Očekujemo da će ti faktori u drugoj polovini godine nestati i očekujemo ubrzanje rasta uglavnom na bazi domaće potrošnje", rekao je Sosa.

Srbija, kaže, beleži dobre makroekonomske rezultate, snažan rast, uz nisku inflaciju i fiskalnu disciplinu koja omogućava brz pad javnog duga, rast investicija, kao i povećanje zaposlenosti.

Naveo je da treba ponovo uvesti indeksaciju penzija, što je vlast u Srbiji i najavila, kako se penzije ne bi povećavale ad hok, raditi na unapređenju planiranja i kontrole broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i na reformi sistema zarada.

U prvih pet meseci ove godine, kaže on, vidi se ubrzanje investicija, kao i privatne potrošnje, porasla je zaposlenost, porasle su plate, kao i kreditiranje domaćinstava.

Potrošački krediti rastu 11 odsto međugodišnje, kaže Sosa i dodaje da će to podsticati potrošnju u drugoj polovini godine i nadoknaditi relativno niži nivo izvoza.

"Očekujemo dalji rast u 2019. godini, procena je oko 3,5 odsto za celu godinu", rekao je Sosa i naveo da će MMF revidirati procenu rasta Srbije kada budu poznati podaci i preliminarne ocene u drugom kvartalu.

Najavio je nastavak razgovora sa vlastima u Srbiji o uvođenju obavezujućeg fiskalnog pravila koji će "usidriti javni dug" i objasnio da će to biti pravilo koje će vezati deficit sa javnim dugom.

"Nismo se još dogovorili o konkretnim brojevima, ali dogovorili smo se da postoji sidro kada je reč o javnom dugu", kaže Sosa i najavljuje da će Misija MMF doći u Srbiju u oktobru.

Struja treba da poskupi bar za iznos inflacije

Struja u Srbiji treba da poskupi bar za iznos inflacije, čime bi i dalje cena električne energije ostala stabilna, kaže šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa, i podseća da tarife nisu menjanje skoro dve godine.

Na pitanje novinara hoće li poskupeti struja, Sosa je rekao da je kratkoročno potrebno povećati cene električne energije, a da srednjoročno treba se povećavaju postepeno.

"Srbija će morati da pređe na čistije izvore energije. To (poskupljenje struje) će morati postepeno da se dešava, pri čemu treba uzimati u obzir socijalne implikacije", naveo je Sosa.

Sosa: Rešiti pitanje Petrohemije i Resavice

Srbija je u prethodnih nekoliko godina zabeležila napredak u rešavanju pitanja problematičnih državnih preduzeća, ali je ostalo još da se reši budućnost Petrohemije i Resavice, izjavio je danas šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa.

On je novinarima rekao da Petrohemija trenutno beleži boljitak kada je reč o rezultatima, ali da ona može da postane rizik za budžet kada isteknu aktuelni ugovori sa tim preduzećem.

MMF, kaže, zato podržava nameru vlasti u Srbiji da objavi tender za privatizaciju Petrohemije.

Dodao je da Resavica dobija podršku vlade kroz subvencije zbog socijalnih implikacija, te da MMF podržava i nameru vlasti u Srbiji da se nađe plan za zatvaranje nekih rudnika koji nisu održivi, ali da se istovremeno obezbedi program pomoći za ugrožene radnike.

Sosa kaže da je u prethodnom periodu smanjen broj državnih preduzeća koja su gubitaši, kao i podrška države takvim kompanijama.

Prema njegovim rečima, procene su da je 2014. i 2015. godine podrška države gubitašima iznosila tri odsto BDP-a, dok danas iznosi manje od jednog procenta BDP-a.

Šef beogradske Kancelarije MMF je naveo da je došlo do poboljšanja i kada je reč o dividendama koje pojedina preduzeća uplaćuju direktno u državni budžet.

Ubrzati reformu sistema plata

Reforma sistema plata predstavlja korak u pravom smeru ka racionalizaciji javnog sektora, izjavio je Sosa, dodajući da MMF pozdravlja povećanje plata u Srbiji od početka godine i u javnom i u privatnom sektoru.

On je novinarima rekao da se na reformi sistema plata u javnom sektoru radi godinama, da se sa tim kasni, te da vlasti u Srbiji planiraju da novi sistem plata stupi na snagu tokom 2020. kada se uradi procena fiskalnih implikacija.

Upitan o jazu između plata u javnom i u privatnom sektoru, Sosa kaže da su nominalno i realno zarade od januara do aprila u proseku povećane 10 odsto.

"To povećanje se dešava i u privatnom i u javnom sektoru i to pozdravljamo", naglasio je i naveo da su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, ali da u nekim segmentima nije tako.

Privatni sektor, smatra Sosa, treba da "uhvati korak" kako bi se plate povećale, ali dodaje da istovremeno treba podržati i plate u javnom sektoru koje su male.

"Teško je da javni sektor privuče i zadrži radnike u nekim oblastima, kao što su informacione tehnologije... možete da vidite odlazak iz javnog sektora", kaže.

Podsetivši da su i minimalne zarade značajno povećane, za skoro 10 odsto, Sosa je naveo da MMF pozdravlja takođe nameru vlasti u Srbiji da ponovo uvedu indeksaciju penzija što je i obaveza preuzeta PSI instrumentom potpisanim sa MMF-om, a podržava i nameru da se uvede švajcarska formula za indeksaciju penzija.

"Mi to podržavamo. Mislimo da je dobra ideja da se obezbedi prostor za povećanje penzija, a ne da se penzije povećavaju ad hok", rekao je Sosa.

Najavio je nastavak tehničke pomoći MMF-a u reformi Poreske uprave Srbije i to u saradnji sa Svetskom bankom koja ima veliki projekat i kredit koji će podržati tu reformu.

Osvrćući se na stanje finansijskog sistema u Srbiji, istakao je da je on u dobrom stanju, da su problematični krediti brzo smanjeni i da su sada na nivou pre krize.

MMF, navodi Sosa, podržava monetarnu politiku Narodne banke Srbije kada je reč o smanjenju kamatnih stopa u bankarstvu što znači niže troškove zaduživanja, a kada je reč o deviznom kursu, smatra da srednjoročno postoji prostor i treba dozvoliti nešto veće fluktuacije deviznog kursa.

Upitan o mogućoj krizi radne snage i sprečavanju odlaska mladih i obrazovanih iz Srbije, Sosa je rekao da se iz nedavno objavljenog dokumenta MMF-a o demografskim izazovima vidi opadajući trend radne snage ne samo u Srbiji nego u celom regionu, a još drastičnije u istočnoj Evropi.

Smatra da je za Srbiju izazov da spreči talas emigracije mladih i talentovanih, ali i da unapredi i promoviše povratak onih koji su otišli iz Srbije.

"Ne postoji čarobno rešenje. Pored većih plata, dinamičniji privatni sektor koji će stvarati prilike za preduzetništvo, unapređenje institucija i smanjenje percepcije korupcije, to bi sve bilo važno da se ublaži ovaj problem. Ovi izazovi zahtevaju da se reforme još hitnije sprovedu", rekao je Sosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik