Nacrt zakona o digitalnoj imovini dostupan za predloge i komentare

Bez autora
Oct 13 2020

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na svojoj internet stranici danas objavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini, uputivši poziv svim zainteresovanima da daju svoje komentare i predloge.

U saopštenju se izražava očekivanje da će usvajanje tog zakona doprineti pozicioniranju Srbije kao lidera u Jugoistočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je prevashodni cilj donošenja ovog dokumenta otvaranje većih mogućnosti za poslovanje privrednika.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući ovom zakonu, privrednici će lakše finansirati svoje inovativne ideje, a otvara se i mogućnost za unapređenje likvidnosti i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine.

Globalna vrednost digitalne imovine trenutno se procenjuje na više od 300 milijardi dolara, uprkos svim izazovima sa kojima se danas svetska ekonomija suočava, precizirao je Mali.

On je objasnio da je digitalna imovina, koja se ponekad naziva i kripto-imovina ili virtuelna imovina, u Nacrtu zakona definisana kao digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i može se koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja.

Ministar je podsetio na to da je najpoznatiji predstavnik digitalne imovine u svetu bitkoin, a da je najčešća tehnologija na kojoj se digitalna imovina kreira blokčejn tehnologija.

Prema njegovim rečima, donošenjem novog zakona, privrednici će imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

Mali je predočio da će usvajanjem ovog zakona Srbija postati članica malobrojnog kluba najinovativnijih zemalja sveta koje su prepoznale sinergiju novih tehnologija sa sektorom finansijskih usluga.

Reč je o zemljama koje su odlučile da takvu singeriju podrže i unaprede kroz zakonodavni okvir, istovremeno obezbeđujući efikasnu zaštitu investitora, integritet finansijskog tržišta i finansijsku stabilnost zemlje, istakao je ministar.

Srbija je, kako je naglasio, prepoznata kao zemlja tehnološkog razvoja od strane vodećih svetskih časopisa, kao što je britanski „Ekonomist“, a izradom pomenutog zakona, šalje jasan signal da nastavlja svoju lidersku poziciju u Jugoistočnoj Evropi u finansijskim tehnologijama (Fintech) i digitalizaciji usluga u korist građana i privrede.

Nacrt zakona o digitalnoj imovini izradila je međuresorna grupa, koju čine predstavnici Ministarstva finansija, Kabineta predsednice Vlade, Narodne banke Srbije, Ministarstva privrede, Komisije za hartije od vrednosti i Privredne komore Srbije, uz stručnu podršku članova inicijative Digitalna Srbija i Srpske blokčejn inicijative.

Poziv zainteresovanima da daju komentare i predloge na ovaj dokument nalazi se na ovom linku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik