Nemojte kupovati duvan kod švercera i nelegalnih prodavaca

Bez autora
Oct 13 2013

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavlja planski nadzor kod proizvođača duvanskih proizvoda i obrađivača duvana sa ciljem utvrđivanja zakonskog postupanja proizvođača i obrađivača duvana a sa posebnim akcentom na uslove za obavljanje ove delatnosti.Pojava nedozvoljene trgovine rezanim duvanom kao i njegovog nedozvoljenog prometa van svih kontrola i provere standarda za duvanske proizvode, predstavlja ozbiljan rizik za sve koji se odluče da na ovaj način nabave rezani duvan (najčešće prodavan na trotoarima oko pijaca i ispod tezgi neodgovornih pojedinaca).

Nemojte kupovati duvan kod švercera i nelegalnih prodavacaPoljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavlja planski nadzor kod proizvođača duvanskih proizvoda i obrađivača duvana sa ciljem utvrđivanja zakonskog postupanja proizvođača i obrađivača duvana a sa posebnim akcentom na uslove za obavljanje ove delatnosti.

Pojava nedozvoljene trgovine rezanim duvanom kao i njegovog nedozvoljenog prometa van svih kontrola i provere standarda za duvanske proizvode, predstavlja ozbiljan rizik za sve koji se odluče da na ovaj način nabave rezani duvan (najčešće prodavan na trotoarima oko pijaca i ispod tezgi neodgovornih pojedinaca).

Analize nelegalno prometovanog duvana (zaplenjenog od strane nedležnih tržišnih inspektora), u koje uvid ima i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ukazuju na ozbiljnu zabrinutost po pitanju kvaliteta takvih proizvoda. Analize je obavio Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu a ispitivanja su rađena prema SRPS standardima i u skladu sa Zakonom o duvanu.

Rezultati ukazuju na neadekvatnu ambalažu koja uslovljava neadekvatnu vlažnost (suv ili preterano vlažan duvan); utvrđenu pojavu plesni; lošiju sagorljivost cigarete ovog duvana; lošija senzorska svojstva dima; dva puta veći TAR u duvanskom dimu; 3,5 puta veću vrednost za CO; mnogo veću količinu nikotina kod ručno rađenih cigareta; znatno veći sadržaj čvrstih čestica u dimu.

Poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u okviru svojih nadležnosti inteziviraće kontrole kod proizvođača duvanskih proizvoda i obrađivača duvana.

Svim potrošačima koji su se opredelili da koriste duvanske proizvode savetujemo da umanje rizik po zdravlje tako što će se ove proizvode kupovati na za to odobrenim mestima, a ne kod švercera i preprodavaca koji nude proizvod van standarda i daleko štetniji po zdravlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik