Neonske sijalice po prvi put reciklirane u Srbiji

Bez autora
Mar 30 2010

Prvi put u Srbiji recilirane su neonske sijalice korišćenjem krašer mašine za reciklažu kompanije "Božić i sinovi", a u preduzeću "Kolubara Univerzal".Reciklaža je obavljena 24. marta, tako što je mobilna krašer mašina za reciklažu neonskih sijalica BIS-ovog Reciklažnog centra transportovana do "Kolubare" u Lazarevcu, gde je reciklirano 415 kilograma, odnosno 2.200 komada fluorescentnih lampi, pod nadzorom republičkog inspektora za zaštitu životne sredine.

Neonske sijalice po prvi put reciklirane u SrbijiPrvi put u Srbiji recilirane su neonske sijalice korišćenjem krašer mašine za reciklažu kompanije "Božić i sinovi", a u preduzeću "Kolubara Univerzal".

Reciklaža je obavljena 24. marta, tako što je mobilna krašer mašina za reciklažu neonskih sijalica BIS-ovog Reciklažnog centra transportovana do "Kolubare" u Lazarevcu, gde je reciklirano 415 kilograma, odnosno 2.200 komada fluorescentnih lampi, pod nadzorom republičkog inspektora za zaštitu životne sredine.

Fluorescentne lampe i sijalice smanjuju potrošnju električne energije, ali sadrže i određenu količinu žive koja je visokotoksična materija. Kako je navedeno u saopštenju, ukoliko se neadekvatno odlože na deponije a ne u reciklažni centar, lako bi moglo da, ukoliko se nađu u prehrambenom lancu ishrane, dugoročno ugroze životnu sredinu.

BiS Reciklažni centar, jedini je takav centar u Srbiji koji poseduje krašer mašinu za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik