NOPS podržava ograničenje marže

Bez autora
May 21 2014

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) podržava najavu uvođenja uredbe kojom se ograničava marža za pet osnovnih životnih namirnica, kako bi se sprečilo poskupljenje, izjavio je danas predsednik NOPS-a Goran Papović.Mi podržavamo uvođenje uredbe o cenama hrane.Mora da se promeni svest i trgovci više ne mogu da žive na račun potrošača jer su marže enermno visoke za proizvode za koje ne treba da budu, a u ovom trenutku marže ne treba da budu ni povaćane, kazao je on.

NOPS podržava ograničenje maržeNacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) podržava najavu uvođenja uredbe kojom se ograničava marža za pet osnovnih životnih namirnica, kako bi se sprečilo poskupljenje, izjavio je danas predsednik NOPS-a Goran Papović.

"Mi podržavamo uvođenje uredbe o cenama hrane.Mora da se promeni svest i trgovci više ne mogu da žive na račun potrošača jer su marže enermno visoke za proizvode za koje ne treba da budu, a u ovom trenutku marže ne treba da budu ni povaćane", kazao je on agenciji Beta.

Papović je naglasio da je potrebno i da ukoliko ta uredba koju je, kako je ranije rečeno, pripremilo Ministarstvo trgovine Srbije, bude primenjena, inspektori pojačano kontrolišu njeno sprovođenje.

Prema njegovim rečima, tržišni inspektori kojih ima 200 do 300, na žalost ne mogu sve da iskontrolišu, jer kako je naveo ima puno i lažnih poziva i prijava građana koji se žale na visinu cena i na trgovce.

Papović je pozvao potrošače da NOPS-u prijavljuju sve nepravilnosti na tržištu kako bi inspektori mogli da kontrolišu evidencije prometa robe, odnosno ulaza i izlaza robe, jer je to veoma značajno.

"Pozivamo potrošače da se obraćaju NOPS-u telefonom ili putem društvene mreže koja ima preko 100.000 pratilaca i da mi budemo supervizor i da kontrolišemo te prijave građana. Proveravaćemo ih i selektovati, a kad budemo sigurni slaćemo inspektore.Sa nama je komunikacija lakša", naglasio je Papović.

Mediji su danas objavili da je ministar trgovine Rasim Ljajić kazao da je to ministarstvo spremilo uredbu kojom se ograničavaju marže za pet osnovnih životnih namirnica i da se prati situacija na terenu koja će pokazati da li cene na tržištu rastu i ima potreba da se ta uredba aktivira.

Lajić je podsetio i da tržišni inspektori od prošle sedmice kontrolišu snabdevenost i cene namirnica u trgovinama i da će pojačane kontrole biti nastavljene i kada se trenutna situacija u zemlji smiri.

On je naglasio i da kazne za špekulativne radnje po zakonu o trgovini, idu od dva miliona dinara i zabrane rada od šest meseci do dve godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik