Novi most u Banjoj Luci otvoren uz veliko kašnjenje, gradska uprava nije naplatila penale

Bez autora
Jun 16 2019

U Banjoj Luci je u petak svečano otvoren novi most – “Most Banja Luka“. Radi se o nekadašnjem Zelenom mostu koji je prvobitno izgrađen 1959. godine kao privremeno rješenje za potrebe vojske dok je decenijama kasnije korišten za svakodnevni saobraćaj.Paljenjem ambijentalne rasvjete most su u funkciju pustili gradonačelnik Igor Radojičić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Most je dug 80, a širok 14 metara i povezuje istočni i zapadni tranzit. Prema raspoloživoj dokumentaciji, izgradnju mosta Grad Banja Luka je dodijelio firmi Prijedorputevi a.d. iz Prijedora, sa firmama DOS Elektro iz Banja Luka i Termo Klima iz Laktaša.

Novi most u Banjoj Luci otvoren uz veliko kašnjenje, gradska uprava nije naplatila penaleU Banjoj Luci je u petak svečano otvoren novi most – “Most Banja Luka“. Radi se o nekadašnjem Zelenom mostu koji je prvobitno izgrađen 1959. godine kao privremeno rješenje za potrebe vojske dok je decenijama kasnije korišten za svakodnevni saobraćaj.

Paljenjem ambijentalne rasvjete most su u funkciju pustili gradonačelnik Igor Radojičić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Most je dug 80, a širok 14 metara i povezuje istočni i zapadni tranzit.

Prema raspoloživoj dokumentaciji, izgradnju mosta Grad Banja Luka je dodijelio firmi Prijedorputevi a.d. iz Prijedora, sa firmama DOS Elektro iz Banja Luka i Termo Klima iz Laktaša. Ukupna vrijednost izgradnje ovoga mosta u sistemu javnih nabavki je skoro dva miliona KM, odnosno 1.878.852 KM (bez PDV-a).

Ovaj projekt je, pak, pratilo i veliko kašnjenje u realizaciji ugovornih obaveza, usljed čega je Grad Banja Luka pretrpio štetu, ali gradska uprava, i pored nezadovoljstva , nije iskoristila svoje pravo na penale zbog kašnjenja.

U svojoj izjavi datoj medijima, Radojičić je ranije iskazivao svoje nezadovoljstvo stalnim kašnjenjima u izvođenju radova, čvrsto stojeći na poziciji da će tražiti odgovornost izvođača radova ukoliko se ne ispoštuju već jednom produženi rokovi:

“Očekujemo da Zeleni most bude otvoren prije Spasovdana, tačnije prije 6. juna, sa ili bez penala, koji su predviđeni ugovorom, a ako most ne bude gotov do tada, izvođač radova snosit će štetu“, rekao je Radojičić.

U ugovoru koji je Gradska uprava sklopila sa Prijedorputevima, jasno je navedeno da se “izvođač obavezuje da će radove, koji su predmet ovog ugovora, početi odmah nakon uvođenja u posao od nadzornog organa i završiti u roku pet mjeseci od dana uvođenja u posao.“

U istom tom ugovoru je navedeno da “za nepoštovanje dinamičkog plana i neopravdano kašnjenje u izvođenju radova, naručilac ima pravo naplatiti od izvođača penale, u iznosu od 0,5 posto od ugovorene cijene za svaki dan prekoračenja roka, a najviše pet posto od ugovorene cijene.“

Izvođač radova, Prijedorputevi, u realizaciju posla je ušao 14. juna 2018. godine, i očigledno je da se period od pet mjeseci produžio na skoro tri puta toliko.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik