Obavezno nošenje maski u prodavnicama i tržnim centrima

Bez autora
May 26 2020

Kupci i zaposleni u maloprodajnim trgovinskim objektima i tržnim centrima u obavezi su da nose maske, propisano je Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

 Ukoliko potrošač nema zaštitnu masku, neophodno je da je kupi prodavnici ili tržnom centru. Nošenje rukavica preporučuje se za aktivnosti za koje je neophodan ovaj vid zaštitne opreme.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dostavio je Udruženju za trgovinu  Privredne komore Srbije  tumačenje članova 6. i 7. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koji se odnose na obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava (maski) od strane zaposlenih i korisnika usluga u maloprodajnim trgovinskim objektima i tržnim centrima.

Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 (članovi 6. i 7.) propisuje se da je obavezna upotreba maski od strane zaposlenih, kao i kupaca prilikom ulaska u maloprodajne trgovinske objekte.

Dodatno, u preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije u okviru ublažavanja mera, dostupnim na veb sajtu Instituta na adresi: http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/Trzni%20centri.pdf, koje se odnose na tržne centre i maloprodajne objekte, definisana je neophodnost nošenja maski za zaposlene i potrošače prilikom boravka u objektu, dok se nošenje rukavica preporučuje samo za zaposlene koji obavljaju aktivnosti koje iziskuju njihovu upotrebu.

Takođe je definisano da kontrolu dezinfekcije ruku i nošenja maski vrši posebno za to određeno lice na ulazu u tržni centar, dok u maloprodajnim objektima/prostorima to obavlja zaposleni iz čega proizilazi da nije moguće primiti u maloprodajni objekat potrošača koji nema masku.

Svaki potrošač je dužan da nosi zaštitnu masku prilikom kupovine u maloprodajnim trgovinskim objektima ili tržnim centrima.

Ukoliko potrošač nema zaštitnu masku, maloprodajni trgovinski objekat ili tržni centar je dužan da mu omogući da istu kupi u maloprodajnom trgovinskom objektu ili tržnom centru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik