Objavljen poziv za prodaju starih potraživanja

Bez autora
Oct 11 2018

Agencija za osiguranje depozita objavila je danas poziv za ustupanje uz naknadu portfelja potraživanja banaka u stečaju, kao i potraživanja u ime i za račun Republike Srbije, a u iznosu od oko 240 miliona evra.Ministar finansija Siniša Mali kaže da je to prvi korak ka prodaji starih potraživanja, učinjen nakon 18 godina, sa ciljem rešavanja pitanja dugovanja iz prethodnog perioda. Ponuđeni kombinovani portfelj brižljivo je odabran zbog postojanja određenog nivoa izvesnosti u naplati a posebno imajući u vidu strukturu i tržišnu vrednost instrumenata obezbeđenja.

Objavljen poziv za prodaju starih potraživanjaAgencija za osiguranje depozita objavila je danas poziv za ustupanje uz naknadu (prodaje) portfelja potraživanja banaka u stečaju, kao i potraživanja u ime i za račun Republike Srbije, a u iznosu od oko 240 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je to prvi korak ka prodaji starih potraživanja, učinjen nakon 18 godina, sa ciljem rešavanja pitanja dugovanja iz prethodnog perioda.

“Ponuđeni kombinovani portfelj brižljivo je odabran zbog postojanja određenog nivoa izvesnosti u naplati a posebno imajući u vidu strukturu i tržišnu vrednost instrumenata obezbeđenja. Očekuje se da će kombinovani portfelj zbog svog sastava i sinergetskog efekta ostvariti odgovarajuću valorizaciju na tržištu, kao i da će poverioci putem ove forme prodaje u većoj meri naplatiti svoja potraživanja nego da su ih pojedinačno iznosili na tržište”, rekao je ministar.

On je dodao da je, nakon prodaje ovog, prvog portfelja ovakve vrste, planirano da se tokom naredne godine zainteresovanim innvestitorima ponudi još jedan, veći paket potraživanja nominalne vrednosti od oko 700-800 miliona evra.

“Uspešnom realizacijom prodaje, očekuje sa da sredstva obezbeđenja po potraživanjima koja su predmet prodaje, odnosno zgrade, oprema i zemljište budu vraćena u privredne tokove, i doprinesu nastavku dinamičnog rasta privrede Srbije, kao i stvaranju povoljnijeg privrednog okruženja”, istakao je Siniša Mali.

Detaljne informacije o postupku i predmetu prodaje biće dostupne zainteresovanim učesnicima, i nakon predviđene procedure, biće im omogućeno da se detaljno upoznaju sa relevantnim informacijama vezanim za ovaj portfelj.

Postupak je otvoren do 30. novembra ove godine, rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 7. decembar, a očekuje se da najbolja ponuda bude odabrana i postupak prodaje bude okončan tokom meseca decembra.

Sa ciljem adekvatne realizacije prodaje ovog porfelja, koristi se međunarodno iskustvo i praksa uz podršku Fonda za za dobru upravu Vlade Velike Britanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik