Obnova 1.100 kilometara puteva kroz međunarodne zajmove

Bez autora
Jun 17 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će zahvaljujući najavljenim međunarodnim zajmovima, čija je vrednost veća od 300 miliona evra, Srbija obnoviti približno 1.100 kilometara puteva.Mihajlović je, predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije više međunarodnih sporazuma o zajmu, istakla da će to biti učinjeno pomoću tri zajma koje naša zemlja uzima od Svetske banke, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i sredstvima iz republičkog budžeta.

Obnova 1.100 kilometara puteva kroz međunarodne zajmovePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će zahvaljujući najavljenim međunarodnim zajmovima, čija je vrednost veća od 300 miliona evra, Srbija obnoviti približno 1.100 kilometara puteva.

Mihajlović je, predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije više međunarodnih sporazuma o zajmu, istakla da će to biti učinjeno pomoću tri zajma koje naša zemlja uzima od Svetske banke, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i sredstvima iz republičkog budžeta.

Potpredsednik Vlade je podsetila na to da je plan Srbije da do 2027. godine bude obnovljeno više od 5.000 kilometara puteva.

Prema njenim rečima, naša zemlja će naredne godine učestvovati u obnovi sa 116,2 miliona evra, ili 29 odsto ukupnih sredstava, EIB i EBRD sa po 100 miliona evra i Svetska banka sa 73,8 miliona evra.

Ona je najavila da će biti obnovljene 54 deonice, i objasnila da su prioriteti pravljeni prema stanju puteva, ekonomskoj isplativnosti i regionalnoj povezanosti.

Mihajlović je saopštila da je u Srbiji u lošem stanju 70 odsto puteva, za razliku od zemalja u okruženju, gde se to može reći za maksimalno 35 odsto putne mreže.

Samo osam odsto lokalnih puteva zadovoljava kriterijume i oni su u dobrom stanju, ukazala je potpredsednik Vlade i upozorila na to da loše stanje putne infrastrukture ima za posledicu i veliki broj saobraćajnih nesreća i lošu bezbednost na putevima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik