Očekuje se 25 novih biznisa

Bez autora
Apr 07 2020

CEFE, kao metodologija za podršku poduzetništvu, u BiH je prisutna od 2004. godine, a 2005. je registrovano Udruženje trenera CEFE u BiH (CEFE BiH). Od samog početka Udruženje i njegovi treneri realizuju različite forme obuke i programa podrške, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, ciljne poduzetničke grupe, sredine u kojoj se podrška realizuje i drugih faktora, kazala je za Oslobođenje Tamara Bjelić, projekt-koordinator CEFEBiH.

Prema njenim riječima, njihovi planovi za 2020. godinu su prilično ambiciozni.

Kreativne industrije

- Uz podršku Ambasade SAD-a u BiH i 12 lokalnih zajednica (općina, opština i gradova), realizujemo program podrške od kojeg kao rezultat očekujemo minimalno 25 novoformiranih biznisa. Pored ovog programa, sa našim partnerima Općinom Centar, Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Internacionalnim Burch univerzitetom, Bit Alijansom i DVC Solutions d.o.o. radimo na projektu Sarajevo - Centar poduzetništva. Ovaj projekat realizuje se uz podršku Međunarodne organizacije rada (ILO) i EU, a kroz njega je planirano pokretanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar Sarajevo koje za cilj u ovoj godini ima obučavanje više od 120 mladih poduzetnika iz oblasti ICT i kreativnih industrija te pokretanje minimalno 25 biznisa u ovim oblastima, istakla je Bjelić.

Dodala je da su u sklopu projekata sa međunarodnom organizacijom UNDP obučili više od 80 potencijalnih preduzetnika, od kojih će većini biti dodijeljena i značajna finansijska podrška, a kojima će u sklopu dva projekta koja se trenutno implementiraju biti pruženo nekoliko desetina dana mentorske podrške u prvoj godini poslovanja.

- Nastavljamo saradnju i sa drugim partnerima, prije svega službama za zapošljavanje, privatnim firmama, obrazovnim institucijama, lokalnim nevladinim i međunarodnim organizacijama i slično, naglasila je Bjelić.

Kako je kazala, ključni elementi programa - oblasti u kojim ojačavaju polaznike prvenstveno su lične poduzetničke osobine/sposobnosti, poslovna ideja, marketing-plan, menadžment i finansije.

- U 2020. godini smo fokusirani na mlade poduzetnike sa posebnim fokusom na žensko poduzetništvo. Raduje nas što primjećujemo veliki interes preduzetnica za učešće u programu. U prve dvije lokalne zajednice u kojim realizujemo program podrške podržan od Ambasade SAD-a, žene čine većinu, tačnije 68 posto učesnika, kazala je Bjelić.

Kvalitet poslovnog plana

Kako je naglasila, neke projekte implementiraju u cjelini, neke samostalno ili sa partnerima, a u nekima su angažovani kao pružaoci usluga na određenom dijelu mnogo većeg projekta.

- Što se tiče projekata koje mi implementiramo u cijelosti, samostalno ili sa partnerima, možemo okvirno reći da je ukupna vrijednost trenutnih projekata 750.000 KM. Od ovog iznosa, približno polovina je predviđena za finansijsku bespovratnu podršku pokretanju biznisa. Vrijednost projekata gdje smo angažovani kao pružaoci usluga na jednom dijelu aktivnosti je dosta veća. Pozivamo sve potencijalne poduzetnike i one koji se već bave nekim biznisom da prate CEFEBiH na društvenim mrežama kako bi na vrijeme bili informisani o trenutnim i budućim programima podrške, poručila je Bjelić.

Svi poduzetnici, prema njenim riječima, koji uđu u program dobijaju stručnu podršku prema međunarodno priznatim CEFE i SIYB metodologijama. Donošenje odluke kod odabira biznisa za finansijsku podršku zasnovano je primarno na kvaliteti poslovnog plana i posvećenosti poduzetnika / poduzetnice njegovoj realizaciji. Pored toga, evaluiraju se i broj i kvalitet radnih mjesta koja će biti kreirana pokretanjem biznisa te eventualna šira društvena korist (prema konceptu socijalnog/društvenog poduzetništva).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik