Od 1. januara 2019. godine biće ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca

Bez autora
Oct 04 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će Vlada doneti odluku o povećanju penzija za pet odsto za penzionere sa najnižim primanjima, i iskazao zahvalnost šefu Misije MMF-a Džejmsu Rufu na podršci za takvu meru.Mali je na konferenciji za novinare, održanoj povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike “The Policy Coordination Instrument” , objasnio da će povišicu dobiti penzioneri čija su primanja manja od 32.285 dinara. On je podsetio na to da je ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija i da će svi penzioneri imati veće penzije od osam do 13,3 odsto, uputivši im istovremeno zahvalnost na tome jer su podneli težak teret reformi.

Od 1. januara 2019. godine biće ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavacaMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će Vlada doneti odluku o povećanju penzija za pet odsto za penzionere sa najnižim primanjima, i iskazao zahvalnost šefu Misije MMF-a Džejmsu Rufu na podršci za takvu meru.

Mali je na konferenciji za novinare, održanoj povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike “The Policy Coordination Instrument” (PCI)”, objasnio da će povišicu dobiti penzioneri čija su primanja manja od 32.285 dinara.

On je podsetio na to da je ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija i da će svi penzioneri imati veće penzije od osam do 13,3 odsto, uputivši im istovremeno zahvalnost na tome jer su podneli težak teret reformi.

Prema njegovim rečima, naredne godine biće definisan novi sistem indeksacije penzija, koji će se primenjivati u 2020. godini i na taj način dodatno osigurati stabilnost isplata penzija.

Takođe, kako je napomenuo, doneta je i odluka o faznom napuštanju zakona o privremenom smanjenju plata, pogotovo u delu koji se odnosi na javna preduzeća i javno-komunalna preduzeća, koji deo svojih plata kroz uštedu uplaćuju u budžet.

Ministar je naveo da je dogovoreno koliki je prostor za povećanje plata od 2019. godine, dok će do kraja oktobra izaći sa preciznim podacima koliko će to povećanje biti.

On je najavio da će od 1. januara 2019. godine biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto, čime se ukupno opterećenje zarada smanjuje sa 63 na 62 odsto.

Time dajemo jasan i snažan signal privrednicima i investitorima da smo krenuli putem da opterećenje plata bude što manje, da budemo što konkurentniji i na taj način motivišemo i pospešimo novo zapošljavanje u Srbiji, naglasio je ministar.

Takođe, kako je istakao, do kraja oktobra će biti utvrđen predlog novog zakona o naknadama, za šta je dobijena saglasnost MMF-a, i biće ukinuti pojedini parafiskalni nameti.

To je veoma važna mera, jer privrednici traže predvidljivost oko naknada i mi ćemo im to kroz ovaj zakon i omogućiti, naglasio je Mali i podvukao da se treća mera odnosi na povećanje konkurentnosti, što praktično znači novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva, čime će se ubrzati obračun amortizacije.

Time ohrabrujemo i motivišemo investitore da od 2019. godine više ulažu u osnovna sredstva, da nabavljaju nove tehnologije i mašine, kako bi pospešili rast ekonomije, rekao je ministar.

On je dodao da su u budžetu za narednu godinu predviđene javne investicije od 208 milijardi dinara, što je 25 milijardi više u odnosu na 2018. godinu, kao i stimulativne mere za inovativne tehnologije, koje će biti definisane do kraja oktobra.

Osim paketa stimulativnih mera za privredu, donećemo i paket stimulativnih mera za inovativne aktivnosti, koji ćemo predstaviti krajem oktobra, a što će stupiti na snagu od 1. januara 2019. godine.

Takođe, ministar je napomenuo da je započet i proces modernizacije i transformacije Poreske uprave, koja ide u dobrom pravcu, a što je takođe jedan od prioriteta.

Predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave posetili su FPN Finances u Briselu kako bi razmenili iskustva u domenu fiskalizacije, a naredne nedelje boraviće u Slovačkoj kako bi se upoznali sa tamošnjim iskustvima, ukazao je on, naglasivši da će se sprovoditi reforma poreskog sistema u celini.

Većina predviđenog u programu koji je Srbija potpisala sa MMF-om je već pokrenuta, pri čemu je, osim rešavanja statusa RTB Bor, važna i uspešna privatizacija PKB-a, zaključio je Mali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik