Od danas i elektronska prijava firmarina

Bez autora
Sep 03 2019

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je od danas putem portala lokalnih poreskih administracija omogućena elektronska prijava za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru (firmarine).Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović istakao je tim povodom da to predstavlja još jednu dodatnu elektronsku uslugu od značaja za pravna lica, ali i još jedan korak u transformaciji javne uprave u efikasniji servis građana. Jovanović je objasnio da je ove godine napravljen iskorak kada je u pitanju rad portala lokalnih poreskih administracija, odnosno omogućena je još jedna bitna funkcionalnost, a to je da sva pravna lica mogu da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Od danas i elektronska prijava firmarinaKancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je od danas putem portala lokalnih poreskih administracija omogućena elektronska prijava za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru (firmarine).

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović istakao je tim povodom da to predstavlja još jednu dodatnu elektronsku uslugu od značaja za pravna lica, ali i još jedan korak u transformaciji javne uprave u efikasniji servis građana.

Jovanović je objasnio da je ove godine napravljen iskorak kada je u pitanju rad portala lokalnih poreskih administracija, odnosno omogućena je još jedna bitna funkcionalnost, a to je da sva pravna lica mogu da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Za ovu elektronsku uslugu neophodno je korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata, naveo je on, uz napomenu da pravna lica od sada elektronsku prijavu firmarine za jedan ili više objekata  u potpunosti mogu da završe preko interneta, bez odlaska na šalter lokalne poreske uprave.

Konstantnim unapređivanjem postojećih usluga i omogućavanjem novih, građanima i privredi želimo da olakšamo administrativne procedure, čekanje u redovima pošaljemo u prošlost, a rad javne uprave stavimo u službu građana, što i jeste jedan od glavnih prioriteta Vlade, rekao je Jovanović.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović istakla je da od danas privreda podnosi prijavu za utvrđivanje firmarine elektronski, ne mora da odlazi na šalter svake lokalne samouprave u kojoj posluje i ne mora da čeka da joj rešenje stigne u poštansko sanduče.

Ona je precizirala da je potrebno samo logovanje na sistem lpa.gov.rs i podnošenje svojih podataka, a uvidom u obaveze može odmah da se izvrši elektronsko plaćanje.

Umesto dva sata, sve se završava za pet minuta, a na taj način štedi se vreme lokalnim samoupravama, koje su do sada gubile sate na prekucavanje podataka sa papira, ukazala je Bojović.

Ona je izrazila očekivanje da će u narednoj godini Svetska banka prepoznati ovu reformu u svom izveštaju "Duing biznis", a da će Srbija poslužiti kao model drugim zemljama.

Prema njenim rečima, dodatna prednost jeste to što na portalu svaka firma može da proveri iznos trenutnog zaduženja ili pretplate i da izvrši plaćanje elektronskim putem.

Digitalizaciji je pristupljeno iz ugla privrede, čime je uspostavljena zaokružena elektronska uluga, a ne samo digitalizacija procedure podnošenja prijave, podvukla je Bojović.

Ona je podsetila na to da su članovi NALED-a nekoliko godina unazad ukazivali na potrebu za nastavak reforme naplate firmarine, posebno imajući u vidu da je NALED još 2012. bio inicijator ukidanja ove komunalne takse za većinu mikro i malih preduzeća i preduzetnike.

Elektronsku prijavu putem ovog portala može da izvrši lice koje za to ima ovlašćenje prema PEP obrascu, uz korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Učestalost i obaveza podnošenja prijave ostaju isti kao i do sada, u skladu sa odlukama lokalnih samouprava. Prijava se podnosi za sve objekte na teritoriji jedne jedinice lokalne samouprave.

Ukoliko se u nekoj opštini prijava podnosi samo kada dođe do promene podataka iz prijave, obveznik će, kao i do sada, podneti samo prilikom promene, a ukoliko se u nekoj jedinici lokalne samouprave prijava podnosi svake godine (bez obzira na to da li je bilo izmene ili ne), obveznici će nastaviti da je podnose jednom godišnje.

Kancelarija za IT i eUpravu je početkom 2019. godine uspostavila Jedinstveni informacioni sistem LPA koji, zahvaljujući centralizaciji podataka, građanima i privredi omogućava kompletan uvid u svoje poreske obaveze na teritoriji Srbije, kao i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu i elektronskim putem izmire svoje obaveze.

Od početka puštanja portala do danas, više od 56.000 prijava imovine pravnih lica je podneto putem ovog sistema, izvršeno je približno 400 transakcija plaćanja, a broj jedinstvenih poseta portalu bio je 54.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik