Od februara poskupljuju cigare

Bez autora
Jan 20 2021

Paklica cigareta će od sledećeg meseca biti skuplja, najverovatnije, za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza. Za toliko su više nove cene "Japan tobako internešnala" (JTI) iz Sente, koje će važiti od 1. februara, što je objavljeno u poslednjem broju "Službenog glasnika".

Kako saznajemo, očekuje se da će u prvih desetak dana narednog meseca brendovi i ostalih proizvođača, niškog "Filipa Morisa" i "Britiš amerikan tobaka" u Vranju, poskupeti za isti iznos. Prema dostupnom cenovniku JTI, najjeftinija paklica koštaće 270, a najskuplja 550 dinara.

Tokom poslednjih mesec dana i prosečne maloprodajne cene benzina i dizela malo su porasle. Naši reporteri su zabeležili da su na pojedinim pumpama uvećane za nekoliko dinara po litru. Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, objašnjava da je glavni razlog za to pokupljenje sirove nafte brent, koje od novembra do danas iznosi čak 50 odsto.

- Blago poskupljenje derivata nafte, koje je počelo pre mesec dana za 10, 20, 50 para, reakcija je na povećane troškove naftnih kompanija zbog skoka cene sirove nafte - navodi Mićović. - Taj uticaj bio je izražen i lane od januara do maja, kada je dizel pojeftinio za 32 dinara. Od novembra je sirova nafta, koja je tada koštala 37 dolara po barelu, došla do 56 i za nekoliko dana se vratila na 54 dolara. Znači da se tu negde stabilizuje. Ne očekuju se dramatični skokovi.

Primena, novih usklađenih akciza na derivate nafte u Srbiji još nije počela, a i neizvesno je u kojoj meri će se te dažbine preneti na krajnje cene, jer njihovo formiranje zavisi od brojnih faktora. Kako je objavilo Udruženje naftnih kompanija Srbije, na osnovu indeksa potrošačkih cena u prošloj godini, očekuje se da će uvoznici i proizvođači po osnovu akciza u budžet Srbije plaćati više za oko 0,9 dinara po litru benzina i dizela, odnosno 0,7 dinara po kilogramu tečnog naftnog gasa. To je redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza sa inflacijom.

Prema poslednjim, zvanično dostupnim podacima, od 4. do 10. januara prosečna maloprodajna cena evrodizela iznosila je 143,20 dinara, benzina evropremijum BMB 95 bila je 135,11, a TNG auto-gasa 76,38 dinara.

Kalendar nameta

Duvandžije se dva puta godišnje usklađuju sa akciznim kalendarom. Novim zakonskim rešenjem predviđeno je da će se specifična akciza uvećavati za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV. Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta. U našoj zemlji je sada oko 70 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik