Od nedelje španski tramvaj u saobraćaju

Bez autora
Aug 26 2011

Od nedelje, 28. avgusta 2011. godine, prvi španski tramvaj naći će se u redovnom saobraćaju i prevoziće Beograđane na liniji broj 7. Ugovor za kupovinu 30 novih tramvaja za potrebe Gradskog saobraćajnog preduzeća “Beograd”, kao deo Projekta obnove Beograda, potpisan je 3. novembra 2009. godine, a prvi španski tramvaj u Beograd je stigao početkom maja.Svaki od 30 novih tramvaja, koliko će ih ukupno stići do kraja sledeće godine, spolja je crveno-plave boje i u potpunosti se razlikuje od šinskih vozila koja trenutno saobraćaju u gradu.

Od nedelje španski tramvaj u saobraćajuOd nedelje, 28. avgusta 2011. godine, prvi španski tramvaj naći će se u redovnom saobraćaju i prevoziće Beograđane na liniji broj 7.

Ugovor za kupovinu 30 novih tramvaja za potrebe Gradskog saobraćajnog preduzeća “Beograd”, kao deo Projekta obnove Beograda, potpisan je 3. novembra 2009. godine, a prvi španski tramvaj u Beograd je stigao početkom maja. Svaki od 30 novih tramvaja, koliko će ih ukupno stići do kraja sledeće godine, spolja je crveno-plave boje i u potpunosti se razlikuje od šinskih vozila koja trenutno saobraćaju u gradu. Vozila su niskopodna i klimatizovana, a noseće konstrukcije izrađene su im od nerđajućeg aluminijuma, dok je unutrašnjost od specijalnog ekološkog, nezapaljivog materijala.

Novi tramvaj raspolagaže i video-nadzorom od šest kamera koje će pokriti 90 posto unutrašnjosti vozila. Vozač će imati takozvanu “touch screen” kontrolnu tablu, koja će ga u svakom trenutku informisati o funkcionalnosti vozila, a umesto u retrovizore, vozač će gledati u dva monitora koji će prenositi sliku sa dve spoljne kamere. Takođe, tramvaji će u potpunosti biti prilagođeni i osobama sa invaliditetom. Španski tramvaji imaju takozvanu asinhronu vuču, što znači da će za razliku od sadašnjih moći da vraćaju neupotrebljenu struju, a procenjuje se da bi takav rad ovih tramvaja mogao doneti uštedu električne energije od oko 30 posto.

Tramvaji renomiranog španskog proizvođača saobraćaju ulicama Edinburga, Antalije, Vitorije, Sevilje, Saragose i drugih svetskih gradova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik