Od ponedjeljka u kafiće, frizerske salone i treninge pod određenim pravilima

Bez autora
May 06 2020

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdao je uputstvo za kafiće, restorane i roštiljnice, ali i za frizerske i kozmetičke salone i druge zanatske radnje koje od 11. maja počinju sa radom, kao i za javni međugradski i gradski prevoz fitnes centre, ali i predškolske ustanove.

Kafići i restorani

Prema uputstvu Instituta kafići, restorani i roštiljnice rad mogu organizovati isključivo u baštama objekata.

Radno vrijeme treba da bude omogućeno od sedam do 19 časova, a stolovi u bašti postavljeni tako da postoji distanca od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima, navode iz Instituta.

Napominju i da za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva, te da je potrebno obezbjediti dezinfekcije ruku na ulazu u baštu.

Potrebno je i održavanje fizičke distance osoblja od dva metra, te korišćenje maski i rukavica od strane osoblja i korisnika.

Takođe, piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe, odnosno jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno.

Ako to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe dezinfikovati ruke i pult na kome se vrši istovremeno naplata i izdavanje narudžbe, istiće se u uputstvu.

Takođe, poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa, te da je obavezna dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta, a dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće.

Frizerski i kozmetički saloni

U uputstvu Instituta za javno zdravstvo navode da će radno vrijeme frizerskih i kozmetičkih salona zavisiti od ukidanja policijskog časa odnosno perioda zabrane kretanja za sve građane, ali u vrijeme trajanja ovog ograničenja, radno vrijeme treba da bude omogućeno od sedam do 19 časova kako bi dužim i normalizovanim radnim vremenom bilo smanjeno stvaranje gužvi.

Neophodno je naručivanje korisnika, te nije dozvoljeno čekanje usluge u salonu, navedeno je u uputstvu.

U jednom trenutku u salonu može biti usluženo onoliko klijenata koliko propisuje kvadratura, odnosno dozvoljen je jedan klijent na 10 kvadratnih metara.

U manjim salonima gdje su dvije do tri radne stolice), dozvoljen je rad sa klijentima na stolicama uz razmak od dva metra i maksimalno dva frizera/kozmetičara, dok ne smije biti prisutan nijedan klijent koji čeka uslugu unutar salona, saopšteno je iz Instituta.

Osim toga, obaveza je poslodavca je da na ulazu postavi plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance i nošenje maske, uz obavezu nošenje maske i rukavica za zaposlene i korisnika.

Takođe, svi moraju imati peškir ili jednokratni prekrivač koji se mijenja poslije svakog klijenta.

Obavezna je i dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta od strane zaposlenih, kao i dezinfekcija obuće kroz kutiju sa dezinfekcionim sredstvom koja na ulazu mora da stoji označena.

Druge zanatsko preduzetničke radnje, kao i radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom takođe se strogo moraju pridržavati uputstava Instituta.

Najvažnije su kontrolisan broj korisnika na ulazu, plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance i nošenje maske, te obavezno održavanje fizičke distance od dva metra.

Gradski i međugradski prevoz

Institut za javno zdravstvo RS izdao je preporuke za vozače i putnike javnog gradskog i međugradskog prevoza.

Prepisano je obavezno korišćenje maske i rukavica za vozača i putnike, a u autobusima je potrebno obezbjeđenje providne fizičke barijere za mjesto vozača, koja se dezinfikuje na kraju svake smjene.

Ulazak putnika u autobus će se vršiti na jedna vrata, a izlazak isključivo na druga.

Putnici moraju poštovati distancu u vozilu, odnosno zauzeti svako drugo sjedište, dok će na dupleks sjedištu sjediti jedan putnik. I na putničkim stajalištima se mora poštovati distanca od dva metra.

Obavezna je dezinfekcija vozila u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Treninzi

U Institutu su dali uputstvo prema kojem treninge treba organizovati u periodu od sedam do 19 časova, samo za profesionalne sportiste i individualne sportove.

Radno vrijeme objekata za treninge treba organizovati u dvije smjene, a na ulazu u objekat obezbjediti dezinfekciju obuće i ruku svih koji ulaze, kao i trijažu na respiratorna oboljenja (trijažu sprovodi trener).

Ne smije biti dozvoljen ulaz onima koji prijave respiratorne tegobe,a između smjena mora se sprovesti detaljno čišćenje i dezinfekcija objekata za trening.

Neophodno je poštovati pravila udaljenosti između korisnika treninga i veličine grupe - maksimalno do 10 osoba na treningu i jedan trener, te maksimalno do pet osoba u svlačionici, ako je ista dostupna.

Obavezna je dezinfekcija prostora za trening u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a kad god je to moguće, treninge treba obavljati u spoljašnjoj sredini.

Vrtići

Kada je riječ o o predškolskim ustanovama na području Srpske, prema uputstvima Instituta na ulazu će se svoj djeci mjeriti temperatura te vršiti dezinfekcija ruku i obuće.

Prije početka rada ovih ustanova neophodno je izvršiti čišćenje i  dezinfekciju kompletnog  prostora, površina, igračaka, kreveta i drugih.

Prilikom dolaska, svakodnevno će se vršiti jutarnja trijaža djece vezano za respiratorne simptome bolesti, a vaspitači če im mjerenjiti temperaturu bezkontaktnim toplomjerom.

Takođe, djeca sa respiratornim simptomima, ili ako neko od članova porodice ima respiratornu infekciju, se neće primati u vrtić, do ozdravljenja.

Na ulazu u vrtić mora da stoji kutija sa dezinfekcionim sredstvom označena za dezinfekciju obuće pri ulasku u vrtić, a potrebno je obavezno vršitii dezinfekciju vrata, kvaka, podova i sanitarnih čvorova dva puta dnevno, po potrebi i češće.

Zaposleno osoblje, uključujući i osoblje za pripremu i podjelu obroka, treba koristiti ličnu zaštitnu opremu  - radna uniforma, maska, rukavice uz redovno sprovođenje mjera respiratorne, lične i kolektivne higijene. Zaposleni stavljaju maske nakon ulaska u vrtić, a rukavice nakon pranja ruku kod dolaska u vrtić. Kada se skinu, iste se ne smiju koristiti ponovo. Upotreba maske i rukavica ima svoju funkciju tri do četiri časa, nakon čega se vrši skidanje i odlaganje u namjenske kese postavljene u kante sa poklopcem koje će biti izvan doticaja djece i obilježene za tu namjenu. Ako dođe do oštećenja ili onečišćenja maske i rukavica, iste se odmah mijenjaju.

Potrebno je da se pranje ruku djece organizuje svakih sat vremena, po potrebi i češće.

Odmah po dolasku djeca će biti razmještena po sobama i grupama, uz maksimalno moguće razrjeđenje smještaja i boravka, sa maksimalno 10 djece u jednoj grupi.

Preoporuka je da se igre i rad sa djecom organizuju u manjim grupama i sa što većim boravkom izvan  vrtića, u dvorištu.

Obavezno je poštovanje mjera fizičke distance roditelja i zaposlenih pri dolasku i odlasku  djece, te obavezna upotreba maski i rukavica kod zaposlenih i kod roditelja prilikom dolaska i odlaska u/iz vrtića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik