Od sutra naplata ekološke takse u Srbiji

Bez autora
Mar 31 2010

Srbiji će od sutra početi naplata ekološke takse na električne i elektronske uređaje, baterije, akumulatore, otpadna ulja i proizvoda sa azbestom.Prema Uredbi Vlade Srbije, iznos takse određuje se u zavisnosti od vrste i težine proizvoda i troškova reciklaze. Na primer, taksa za velike kućne aparate, kao što su šporeti i frižideri je 30 dinara po kilogramu, za male kućne aparate, usisivače, televizore i racunare taksa je 60 dinara po kilogramu, a za monitore 90 dinara po kilogramu.

Od sutra naplata ekološke takse u SrbijiSrbiji će od sutra početi naplata ekološke takse na električne i elektronske uređaje, baterije, akumulatore, otpadna ulja i proizvoda sa azbestom.

Prema Uredbi Vlade Srbije, iznos takse određuje se u zavisnosti od vrste i težine proizvoda i troškova reciklaze. Na primer, taksa za velike kućne aparate, kao što su šporeti i frižideri je 30 dinara po kilogramu, za male kućne aparate, usisivače, televizore i racunare taksa je 60 dinara po kilogramu, a za monitore 90 dinara po kilogramu.

Ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić kazao je ranije da će sav novac od ekoloških taksi ići u Fond za zaštitu životne sredine, odakle će se izdvajati sredstva za podsticaj reciklažne indutrije.

Dulić je istakao i da ekološka taksa može da poskupi robu na koju se naplaćuje za nekoliko procenata, a ne za 30 odsto kako su tvrdili proizvođački kućnih aparata. Na ekološku taksu neće se naplaćivati porez na dodatu vrednost (PDV), a preduzećima koja budu izvozila robu dobiće povraćaj novca koji je naplaćen za ekološku taksu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik