Odluka o naknadama za porodilje biće ispravljena

Bez autora
Jan 25 2021

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali poručio je danas da trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene, kao i da će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je to bio slučaj i do sada.

Mali je objasnio da to znači da će i trudnice i porodilje, koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, primati pun iznos naknade zarade, bez ikakvih umanjenja.

Ministar je istakao da se Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, to eksplicitno i propisuje.

On je rekao da u Uredbi stoji da se doprinosi, čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovim dokumentom, smatraju plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom.

Ministar je ukazao i na Uredbu o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa i cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19.

Prema njegovim rečima, u ovom dokumentu se navodi da se doprinosi čije je odlaganje plaćanja urađeno u skladu sa pomenutom uredbom, smatraju plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe.

Ministarstvo finansija je, kako je naglasio, veoma jasno propisalo to da će se u obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama obračunavati i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine.

On je, povodom navoda u pojedinima medijima da se porodiljama izdaju rešenja sa umanjenom naknadom zarade, naveo da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdile kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta.

Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen. Trudnice i porodilje, neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene, podvukao je ministar i dodao da će ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik