Odluka o povećanju minimalca do sredine decembra

Bez autora
Jul 08 2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je da postoji prostor za razgovore o povećanju minimalne cene rada, najavivši da će o tome biti reči u narednom periodu.Đorđević je, predstavljajući rezultate rada resornog ministarstva u prvih šest meseci ove godine, rekao da treba voditi računa i o interesima poslodavaca, ali i o rasterećenju privrede. On je ocenio da se na vreme krenulo u razgovore o minimalnoj ceni rada, pa će odluka biti doneta u datom roku, odnosno do sredine decembra.

Ima prostora za povećanje minimalne cene radaMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je da postoji prostor za razgovore o povećanju minimalne cene rada, najavivši da će o tome biti reči u narednom periodu.

Đorđević je, predstavljajući rezultate rada resornog ministarstva u prvih šest meseci ove godine, rekao da treba voditi računa i o interesima poslodavaca, ali i o rasterećenju privrede.

On je ocenio da se na vreme krenulo u razgovore o minimalnoj ceni rada, pa će odluka biti doneta u datom roku, odnosno do sredine decembra.

Ministar je kao jedan od prioriteta u radu izdvojio izradu socijalnih karata, objasnivši da prva faza u njihovom uvođenju treba da bude gotova sredinom jula, a, odmah po usvajanju zakona o socijalnim kartama, počeće i druga faza.

Đorđević je ukazao i na trend smanjenja nezaposlenosti, iznevši podatak da smo prvi kvartal završili sa 12,1 odsto nezaposlenosti, što je smanjenje od 0,8 procentnih poena u odnosu na četvrti kvatral 2018, dok je u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine nezaposlenost smanjena za 2,7 procentnih poena.

Prema njegovim rečima, u junu 2019. godine registrovano je 527.208 nezaposlenih, a od toga su 54,2 odsto žene.

Inspekcija je pronašla 6.424 neprijavljena radnika, što je 29 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, i čak 44 odsto manje nego pre dve godine, naglasio je ministar.

On je ujedno najavio petnaest novih ili dopuna postojećih zakona iz oblasti rada resornog ministarva, čije se usvajanje očekuje do kraja godine.

Ministar je među njima izdvojio propise o zabrani diskriminacije, rodnoj ravnopravnosti, socijalnom preduzetništvu, štrajku, kao i nove akte koji treba da regulišu agencijsko zapošljavanje, prava boraca, funkcionisanje PIO fonda i prava osoba sa invaliditetom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik