Odobreno 6.332 kredita za likvidnost

Bez autora
Jun 24 2020

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je bankama stigao zahtev za približno milijardu evra kredita, u okviru garantne šeme kojom država obezbeđuje pomoć za likvidnost i obrtna sredstva preduzetnicima i MMS preduzećima usled pandemije koronavirusa.

Mali je ocenio da je odziv privrede odličan, te da su ekonomske mere koje je država predvidela u potpunosti odgovorile na krizu koju je virus izazvao.

On je precizirao da je prema preseku od 15. juna, odobreno 6.332 kredita ukupne vrednosti 526 miliona evra, uključujući i 4.996 ugovorenih kredita, u vrednosti od 365 miliona evra.

Istovremeno, kako je naveo, radi se na odobravanju zahteva za još 3.449 kredita ukupne vrednosti 453 miliona evra.

Prema njegovim rečima, ove cifre pokazuju da smo pogodili suštinu problema, a sa druge strane, ovakva mera garant je stabilnosti naše ekonomije i način da dodatno osnažimo privredu i osiguramo radna mesta.

Ministar je podsetio na to da je garantna šema za kredite deo mera države, koja je za pomoć privredi i građanima izdvojila ukupno 5,1 milijardu evra.

Ova vrsta pomoći, predviđena Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, omogućava garanciju države za kredite vrednosti do dve milijarde evra, objasnio je Mali.

On je napomenuo da je na raspolaganju privredi još približno milijardu evra u okviru garantne šeme, i pozvao preduzeća i privrednike da se prijave.

Prema zahtevima se vidi da se sa najviše izazova suočavaju preduzetnici, mala i mikro pravna lica, kojima je pomoć za likvidnost i obrtna sredstva bila najpotrebnija, ukazao je ministar i naglasio da je cilj države bio da osigura njihovo poslovanje.

Pozivam one koji još uvek razmišljaju o ovoj vrsti pomoći da se prijave i iskoriste šansu, jer je ovo dobar način da se osigura poslovanje. Ovi krediti su izuzetno povoljni, reč je o jeftinom novcu koji je već u opticaju, ponovio je Mali.

Naime, kako je precizirao, period otplate je 36 meseci, a grejs period od devet do 12 meseci, dok država garantuje do 80 odsto iznosa zaduženja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik