Otvaranje auto-puta Obrenovac–Čačak 18. avgusta

Bez autora
Aug 01 2019

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će 18. avgusta biti pušten u saobraćaj auto-put od Obrenovca do Čačka, a na jesen i istočni krak Koridora 10.Mihajlović je navela da će ukupno 103 kilometra, od Obrenovca do Čačka, od 18. avgusta biti u saobraćaju. Koridor 11 je, kako je istakla, jako značajan zbog naših građana jer ćemo konačno zaobići Ibarsku magistralu i imaćemo mnogo bezbedniji put.

Otvaranje auto-puta Obrenovac–Čačak 18. avgustaPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će 18. avgusta biti pušten u saobraćaj auto-put od Obrenovca do Čačka, a na jesen i istočni krak Koridora 10.

Mihajlović je u izjavi za Hepi TV navela da će ukupno 103 kilometra, od Obrenovca do Čačka, od 18. avgusta biti u saobraćaju.

Koridor 11 je, kako je istakla, jako značajan zbog naših građana jer ćemo konačno zaobići Ibarsku magistralu i imaćemo mnogo bezbedniji put.

Ona je navela da će u decembru biti završen auto-put od Surčina do Obrenovca, tako da će biti kompletirano ukupno 120 kilometara na Koridoru 11.

Pripremamo ugovor i za deonicu Novi Beograd–Surčin, koja će biti povezana na Koridor 11 i za dve godine moći ćemo da se vozimo auto-putem od Novog Beograda do Čačka, najavila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je napomenula i da će na jesen biti pušten kompletan auto-put ka Bugarskoj, čime će biti završena izgradnja celog Koridora 10 kroz Srbiju.

Mihajlović je poručila da je ulaganje u infrastrukturu važno zbog razvoja zemlje i da Srbija ove i iduće godine počinje da gradi pet novih auto-puteva.

Prema njenim rečima, ova godina je prekretnica u oblasti infrastrukture, jer ne samo što se završava Koridor 10, već počinje i izgradnja nekoliko novih auto-puteva.

Između ostalog, već smo počeli radove na deonici Preljina–Požega, koja je važna za povezivanje i ka Crnoj Gori, i ka Bosni i Hercegovini, podsetila je ministarka.

Za auto-put Sremska Rača–Kuzmin, kako je dodala, već je podignut kamp izvođača i očekuje se da vrlo brzo počnu radovi, a za Moravski koridor, koji je posebno važan za povezivanje Srbije iznutra, usvojen je poseban zakon i očekuje se da komisija Vlade donese kriterijume za izbor izvođača.

Mihajlović je istakla da ove godine počinje i izgradnja auto-puta i brze saobraćajnice Ruma–Šabac–Loznica, a naredne godine i prve deonice auto-puta Niš–Merdare, uz napomenu da je u prethodne četiri godine izgrađeno više od 300 kilometara auto-puteva.

Potpredsednica Vlade je, govoreći o problemu dugog čekanja na granicama, najavila da Srbija kreće u novi projekat kako bi se napravile zajedničke kontrole na granicama sa Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom i Mađarskom, na jednom punktu, umesto postojećih dvostrukih kontrola.

Mnogo veći izazov je uklanjanje nefizičkih barijera sa članicama EU nego sa zemljama regiona koje nisu članice EU, kao što su Bosna i Hercegovina i Crna Gora, sa kojima ćemo imati zajedničke granične prelaze, zaključila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je najavila i da će 7. avgusta početi izgradnja prvih 548 stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu.

Iduće nedelje počinjemo radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu, uskoro će gradnja početi u Sremskoj Mitrovici, a radovi se već izvode u Nišu, Vranju, Kraljevu i Kragujevcu. Takođe, očekujemo da do kraja godine počne izgradnja ovih stanova i u Beogradu, ukazala je ona.

Mihajlović je dodala da očekuje da prvi stanari u novoizgrađene stanove budu useljeni u februaru, i to u Vranju, gde su najpre i počeli radovi.

Kao i za mnoge druge stvari koje smo rekli da ćemo raditi, i za ovaj projekat ljudi nisu verovali da će to biti urađeno, ali će se uveriti i imaće i više poverenja kad vide one koji se useljavaju u nove stanove, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je istakla da je ovaj projekat, pored rešavanja stambenog pitanja za pripadnike snaga bezbednosti, važan i zbog domaće građevinske industrije i svih firmi koje učestvuju u njegovoj realizaciji.

Mihajlović je navela i da će, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, biti urađene analize o realizaciji izgradnje kompletnog Koridora 10.

Nakon što se završi izgradnja, uradićemo jednu ozbiljnu analizu jer je bilo puno problema u realizaciji, a i sama izgradnja je predugo trajala. Ta analiza i informacije treba da posluže i nekim drugim državnim organima, naglasila je ministarka.

Ona je istakla da je tokom izgradnje Koridora 10 bilo puno problema, pa i tih da neke prethodne vlade nisu na vreme uradile projekte i završile eksproprijaciju, zbog čega su stizali odštetni zahtevi.

Prema njenim rečima, danas se više ne radi tako i svaki projekat koji počinjemo u potpunosti je spreman i kada je reč o tehničkoj dokumentaciji, i kada je u pitanju eksproprijacija.

Mihajlović je, na pitanje o naprslinama na auto-putu u Grdeličkoj klisuri, ponovila da tako nešto nije smelo da se dogodi.

Znam svaki metar ovog auto-puta, poznajem svakog od izvođača i šta su sve uradili da bismo završili ovaj veliki projekat. Nisam spremna da bilo koga optužim ili najavljujem istrage protiv bilo koga dok se ne završi izveštaj stručnjaka o tome kako je do ovog došlo. Sve naprsline su već sanirane o trošku izvođača radova, ukazala je ministarka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik