Ovo su tri najbolje zemlje za poslovanje

Bez autora
Apr 15 2024

Singapur, Danska i SAD najbolja su mjesta na svijetu za poslovanje, prema ljestvici poslovnog okruženja Economist Intelligence Unita (EIU).

“Singapur će ostati najbolje geografsko područje na svijetu za poslovanje, kao što je to bio slučaj u proteklih 16 godina,” rekao je EIU-ov direktor prognoze za zemlju i evropski analitičar, Prianthi Roy, za CNBC.

Faktori koji podržavaju lidersko mjesto ove zemlje jugoistočne Azije kao vrhunske poslovne destinacije su njena politička stabilnost i posvećenost vlade na pomoć domaćim kompanijama iz privatnog sektora u tehnološkoj nadogradnji, rekla je.

EIU-ovo rangiranje ocjenjuje privlačnost poslovanja u 82 zemlje i teritorija, a mjeri se na temelju pokazatelja kao što su inflacija, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika.

Mjerač takođe nudi uvide u to koje su ekonomije u boljem položaju za rast od drugih i “efikasan način da se utvrdi gdje bi uskoro moglo doći do povećanja investicione potrošnje”, rekli su analitičari EIU-a.

Iza Singapura su Danska i SAD koje su zauzele drugo i treće mjesto.

Danska, sa svojim “čvrstim makroekonomskim temeljima” i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom, može se smatrati jednom od najatraktivnijih poslovnih lokacija na svijetu, rekla je Roy.

Tržišne prilike ostaće povoljne u SAD-u, posebno uz malo ograničenja vanjske trgovine i ulaganja u SAD-u, dodala je.

“Predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje u sljedećih pet godina”, pokazao je izvještaj.

Ostali

Njemačka i Švajcarska zauzele su četvrto i peto mjesto, dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od 10 najboljih mjesta na svijetu za poslovanje.

“Sve su to napredne ekonomije i dugotrajno imaju dobre rezultate u našem indeksu, stoga su to sigurni ulozi za ulaganja”, navodi se u izvještaju, ali se upozorava da će i ukupne stope rasta i stope rasta BDP-a po glavi stanovnika vjerovatno ostati stabilne i relativno spore.

Neki od značajnih “velikih poboljšanja” koji su postigli dobre rezultate u indeksu bile su zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

Grčka je zabilježila najveće poboljšanje poslovne klime u indeksu EIU-a zbog reformi koje je donijela pro-poslovna vlada, pokazao je izvještaj.

Reforme slobodnog tržišta koje je obećao argentinski predsjednik Javier Milei, usmjerene na podsticanje privatnog preduzetništva i privlačenje stranih ulaganja, dovele su zemlju do naglog poboljšanja na ljestvici na drugo najbolje poslovno okruženje.

“Indija je jedino tržište jedne zemlje koje nudi potencijalnu ljestvicu uporedivu s onom u Kini”, navodi se u izvještaju, dodajući da mladi demografski profil zemlje predstavlja dobar znak za njenu radnu snagu i buduću potražnju. Indija je zauzela treće mjesto na popisu najnaprednijih poslovnih okruženja, prenosi Investitor.me.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik