Penzije manje opterećenje za budžet

Bez autora
Nov 12 2013

U predlogu budžeta za 2014. godinu penzije više nisu najveća stavka u rashodima. To su plate zaposlenih u javnom sektoru, dok davanja za penzije u odnosu na prošlu godinu beleže pad od šest odsto.Prema finansijskom planu Penzijskog fonda koji je usvojila Vlada, Fond bi iduće godine trebalo da obezbedi rekordnih 350 milijardi dinara za penzije i ostala davanja iz te kase. Ono čemu se godinama bezuspešno teži - smanjenje budžetske dotacije za penzije, obezbeđeno je majskim povećanjem stope penzijskog doprinosa za dva odsto.

Penzije manje opterećenje za budžetSmanjenje budžetske dotacije za penzije, obezbeđeno je majskim povećanjem stope penzijskog doprinosa za dva odsto. Prema finansijskom planu Penzijskog fonda koji je usvojila Vlada, Fond bi iduće godine trebalo da obezbedi rekordnih 350 milijardi dinara za penzije i ostala davanja iz te kase.

U predlogu budžeta za 2014. godinu penzije više nisu najveća stavka u rashodima. To su plate zaposlenih u javnom sektoru, dok davanja za penzije u odnosu na prošlu godinu beleže pad od šest odsto.

Prema finansijskom planu Penzijskog fonda koji je usvojila Vlada, Fond bi iduće godine trebalo da obezbedi rekordnih 350 milijardi dinara za penzije i ostala davanja iz te kase.

Ono čemu se godinama bezuspešno teži - smanjenje budžetske dotacije za penzije, obezbeđeno je majskim povećanjem stope penzijskog doprinosa za dva odsto.

Ovogodišnjem budžetu to je uštedelo 15 milijardi dinara, dok bi iduće godine ta ušteda trebalo da bude 25 milijardi. Za toliko bi od doprinosa trebalo da se povećaju prihodi Penzionog fonda, na osnovu čega je procenjeno da je dotacija iz budžeta od 256 milijardi dovoljna.

Finansijski direktor PIO fonda Ivan Mimić kaže da je u upravnom odboru Fonda usvojen plan koji obezbeđuje redovnu isplatu penzija.

"Predlog plana koji iznosi 606,7 milijardi na prihodnoj i rashodnoj strani, i on obezbeđuje redovnu isplatu penzija svih kategorija osiguranika", rekao je Mimić.

Za sva davanja iz Penzijskog fonda u idućoj godini biće potrebno 14 milijardi više nego ove godine. Dotacija iz budžeta pala je na 42 odsto, iako je do pretprošle godine dosezala gotovo polovinu iznosa potrebnog za penzije.

Povišice od pola i jednog procenta planirane su za april i oktobar.

"Što znači da ako se nastavi sa ovakvim načinom indeksacije pretpostavljam da ćemo biti veoma, veoma blizu tome što je i cilj da penzija bude 10 odsto BDP-a, tamo negde 2016. godine", objasnio je Mimić.

Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da će taj plan negativno uticati na standard penzionera.

"Sa stanovišta budžeta i fiskalne strategije to je realno, međutim to će uticati na dalji pad standarda svih penzionera, kao i osoba koje od tih penzija žive, a to su nezaposlena i druga izdržavana lica", kaže Zdravković.

Fiskalna strategija predviđa da penzije u 2015. i 2016. rastu dva puta godišnje, po 0,5 odsto. Udeo troška za penzije u BDP-u, iduće godine trebalo bi da padne za pola procenta. Sa sadašnjih 13,3 odsto evropski smo rekorderi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik