Plan za kargo

Bez autora
Mar 06 2011

„Kargo 10“ kao zajedničko preduzeće srpskih, hrvatskih i slovenačkih železnica biće registrovano tek kada osnivači budu sigurni da se ovim projektom ne krše evropski propisi u delu koji se odnosi na monopol. Klijenti se i dalje dogovaraju o transportu sa svakom železničkom upravom pojedinačno.I carinske procedure još nisu ubrzane, kako su to nadležni obećavali. Pilot-projekat „Karga 10“ koji jedino funkcioniše na srpskim, hrvatskim i slovenačkim prugama je prevoz briketa drveta iz Paraćina do Sežane i za poslednja četiri meseca na toj relaciji bilo je 15 vozova.

Plan za kargo„Kargo 10“ kao zajedničko preduzeće srpskih, hrvatskih i slovenačkih železnica biće registrovano tek kada osnivači budu sigurni da se ovim projektom ne krše evropski propisi u delu koji se odnosi na monopol.

Kako za „Novosti“ kaže Dragan Grujić, direktor Direkcije za prevoz „Železnica Srbije“, klijenti se i dalje dogovaraju o transportu sa svakom železničkom upravom pojedinačno. I carinske procedure još nisu ubrzane, kako su to nadležni obećavali.

Pilot-projekat „Karga 10“ koji jedino funkcioniše na srpskim, hrvatskim i slovenačkim prugama je prevoz briketa drveta iz Paraćina do Sežane i za poslednja četiri meseca na toj relaciji bilo je 15 vozova. Inače, prema planu tri železnice moguć je prevoz od pola do milion tona robe godišnje.

Kako objašnjava Grujić, prvi korak biće zapravo registracija udruženja tri prevoznika. To udruženje će potom formirati „Kargo 10“. Iako preduzeće nije ni registrovano, generalni direktor je bio imenovan. Međutim, mesto generalnog je sada upražnjeno pošto Robert Vuga, kako saznajemo, više nije zaposlen u slovenačkoj železnici.

- Inicijalna kapisla za priču oko zajedničkog železničkog preduzeća je „Fijat Srbija“ - ističe Grujić.

- Sa predstavnicima firme iz Kragujevca imali smo sastanak prošle nedelje i ušli smo u ozbiljno planiranje posla. Oni za 2013. godinu imaju ambiciozan plan, a to je transport 140.000 automobila. Naše je da stvorimo uslove da se ta roba prevozi železnicom.

„Kargo 10“ je, objašnjava Grujić, zamišljen samo kao prodajni instrument. Profit se neće deliti podjednako već svaka železnička uprava dobija od transporta takozvanu prevozninu, koja zavisi od pređenih kilometara voza preko njene teritorije. Dakle, ako kroz Srbiju voz „Karga 10“ pređe najviše kilometara, prevoznina najvećim delom ide našoj železnici. Cena transporta sastavljena je od prevoznina koje daju sve tri železnice.

- Proces registracije firme traje malo duže jer želimo da napravimo računicu u kojoj nema mesta za emocije - ističe Grujić.

- Priča je zasnovana isključivo na ekonomskom interesu koji imaju Srbija, Hrvatska i Slovenija uključujući i druge železnice koje su potpisale sporazum o alijansi a to su BiH, RS i Makedonija. Sa Mekodoncima trenutno radimo na projektu zajedničke stanice što će ubrzati carinsku proceduru.

Ukoliko bi sve železničke uprave od Nemačke do Turske sarađivale vreme transporta robe od Minhena do Istanbula sa sadašnjih 55 sati moglo bi da se smanji na 40 sati.

Koridor 4

Koridorom 4, koji je najveća konkurencija železničkom Koridoru 10, sada prolazi oko 8.000 vozova. Najvažnijim železničkim pravcem kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju prođe svega oko hiljadu teretnih kompozicija godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik