Plan za Trebinje da za deceniju utrostruči broj turista

Bez autora
Sep 30 2020

Odbornici Grada Trebinja jednoglasno su usvojili „Strategiju razvoja turizma grada Trebinja 2020–2030“ koju je radila konsultantska kuća HTL iz Zagreba, inače lideri regiona u ovoj oblasti.

Siniša Topalović, predstavnik ove konsultantske kuće, istakao je predstavljajući ovaj značajan dokument, da su, nakon zajedničkog sagledavanja cjelokupnog stanja trebinjskog turizma zajedno sa turističkim radnicima i privrednicima Trebinja, ustanovili da je u gradu potrebno što više zadržati turiste.

„Kroz strategiju su definisana tri ključna proizvoda i to ruralni turizam, turing i aktivni  odmor, dok su sekundarni kultura, sport, eno i gastro turizam, sa dva razvojna cilja, kvalitativnim i kvantitativnim, u kojim za deset godina treba utrostručiti broj gostiju i što više poboljšati ponudu“, kazao je Topalović.

Poredeći zadatak razvoja trebinjskog turizma sa istarskim zaleđem, gdje je od nekada pasivnih krajeva sada napravljen turistički raj, sa biciklističkim stazama, stazama za pješačenje i drugim ruralnim atrakcijama, Topalović kaže da je upravo ruralni turizam jedan od glavnih aduta Trebinja.

To ne podrazumijeva isključivo selo, već i valorizaciju uskotračne pruge „ćiro“, aktivaciju rijeke Trebišnjice, te gastro i eno ponudu.

On napominje da je neophodnu uraditi i svojevrsni centar Jovana Dučića, proširiti izvanrednu priču “Herceg hausa”, kojom se valorizuje lokalna hrana i piće, ali su vrlo važni i investicioni projekti, kojih je u Strategiji definisano šest, među kojim je svakako i mogućnost gradnje rizorta mješovite namjene, sa izgrađenim hotelima, penzionerskim domovima, spa i velnes centrima, golf terenima i slično.

Gradski odbornici su jednoglasno prihvatili da se povelje grada dodijele Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju i Fakultetu za proizvodnju i menadžment koji djeluju pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu zbog njihove dvije i po decenije duge  promocije obrazovanja i samog grada Trebinja u zemlji i svijetu.

Donesena je i odluka da se trebinjskom Udruženju „Bebe“ dodijeli zahvalnica.

Jednoglasno je data i saglasnost gradonačelniku Mirku Ćuriću da potpiše sporazum kojim se osigurava realizacija otvaranja novog studijskog programa pod nazivom „Mediteranska poljoprivreda“ u Trebinju, koji će djelovati kao odsjek Univerziteta u Banjaluci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik