Plasman svinjskog mesa iz Srbije na tržište EU ove godine

Bez autora
Jan 24 2021

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da se tokom ove godine očekuje početak plasmana svinjskog mesa iz Srbije na tržište EU, prvi put nakon 30 godina.

Nedimović je u izjavi za Televiziju Prva rekao da je Srbija uspešno zaustavila širenje afričke kuge svinja, koja je identifikovana kod domaćih i divljih svinja na području Pirotskog i Borskog okruga, kao i da su stvoreni uslovi i za izlazak goveđeg mesa i jaja iz Srbije na veća tržišta.

Potpredsednik Vlade je takođe preneo da se radi na 49 projekata za sisteme za navodnjavanje na prostoru Vojvodine i centralne Srbije, u čiji će razvoj biti uloženo približno 100 miliona dinara, uključujući i Frušku goru.

On je najavio da se uskoro očekuje donošenje propisa koji se odnose na preradu voća, povrća i mesa, a u aprilu ili maju i propisa o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Takođe, očekuje se i rešavanje pitanja penzija za poljoprivrednike, istakao je Nedimović i istovremeno saopštio da je poljoprivredna proizvodnja u 2020. porasla pet odsto u odnosu na 2019., koja je bila rekordna.

On je podsetio na to da je Vlada juče donela odluku o upućivanju 600 miliona dinara na prostore lokalnih samouprava ugroženih od poplava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik