Po imovinu u poslednji čas

Bez autora
Mar 03 2014

Rok za podnošenje zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata istekao je danas. S obzirom na to da je u poslednjoj nedelji predato nekoliko hiljada zahteva, konačni broj potražilaca biće veći nego što se očekivalo.U Agenciji za restituciju procenjuju da će pred njima biti predmeti 70.000 onih koji potražuju oduzetu imovinu. Veliki broj zahteva stigao je u poslednje vreme zbog nedostatka dokumenata ili nerešenih porodičnih odnosa.

Po imovinu u poslednji časPred istek roka za podnošenje zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata predato je više zahteva nego inače. Zbog toga će konačan broj potražilaca biti veći nego što se očekivalo. Tempo vraćanja imovine u narednom periodu mogao bi da bude povećan, kažu u Agenciji za restituciju.

Rok za podnošenje zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata istekao je danas. S obzirom na to da je u poslednjoj nedelji predato nekoliko hiljada zahteva, konačni broj potražilaca biće veći nego što se očekivalo. U Agenciji za restituciju procenjuju da će pred njima biti predmeti 70.000 onih koji potražuju oduzetu imovinu.

Među oko 70.000 onih koji traže oduzeto je i Negoslav Popović. Sve što je ostalo iza njegove porodice su kuća na Rajcu i dva hetkara zemlje a objašnjava, dokumentaciju je i ranije predavao.

Kaže da više nema snage jer ima 86 godina, i ističe da ne veruje da će sačekati vraćanje imovine.

Veliki broj zahteva stigao je u poslednje vreme zbog nedostatka dokumenata ili nerešenih porodičnih odnosa. Mađutim, Olgica Nježić kaže da je zaboravila na istek roka i da je računala da je rok do petog, i zbog toga predaje dokumente u poslednjem času.

U 150 ovlašćenih pošta samo u prethodna dva dana predato je 7.500 zahteva. Veliki broj zahteva pred istek roka uticaće i na rad Agencije za restituciju.

"Već smo obavestili naše područne jedinice. Videćemo da li nešto može da se reši spajanjem postupaka ili odustajanjem ako nema dokumentacije. Onda ćemo za tri-četiri meseca imati stabilizovanu situaciju i nastaviti da radimo po redovnom planu", objašnjava direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Među predmetima koji će automatski biti odbijani jesu oni bez ikakve dokumentacije ili bez akta o oduzimanju. Dosadašnji tempo vraćanja imovine bio je od četiri do pet objekata dnevno, a u Agenciji za restituciju u narednom periodu očekuju da će ih biti više.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik