Počinje redovan putnički saobraćaj na pruzi Kraljevo - Jagodina

Bez autora
Jan 12 2014

"Železnice Srbije" od ponedeljka, 13. januara 2014. godine, počinju redovan saobraćaj putničkih vozova na relaciji Kraljevo – Kruševac – Stalać – Paraćin – Jagodina, nakon što punih osam godina nisu saobraćali zbog stanja železničke infrastrukture.Nakon što su pre pet dan stvoreni tehnički uslovi i pruga Kruševac – Stalać osposobljena za saobraćaj vozova na ovoj relaciji, stručne službe srpskih železnica usaglasile su red vožnje sa lokalnim samoupravama u regionu, prilagodivši vreme polaska garnitura potrebama žitelja ovog kraja, pre svega đaka, studenata i zaposlenih.

Počinje redovan putnički saobraćaj na pruzi Kraljevo - Kruševac - Stalać - Jagodina"Železnice Srbije" od ponedeljka, 13. januara 2014. godine, počinju redovan saobraćaj putničkih vozova na relaciji Kraljevo – Kruševac – Stalać – Paraćin – Jagodina, nakon što punih osam godina nisu saobraćali zbog stanja železničke infrastrukture.

Nakon što su pre pet dan stvoreni tehnički uslovi i pruga Kruševac – Stalać osposobljena za saobraćaj vozova na ovoj relaciji, stručne službe srpskih železnica usaglasile su red vožnje sa lokalnim samoupravama u regionu, prilagodivši vreme polaska garnitura potrebama žitelja ovog kraja, pre svega đaka, studenata i zaposlenih.

Organizacija saobraćaja putničkih vozova napravljena je tako da se sa jednom dizel motornom garniturom ostvari najveći broj polazaka, sa najboljim saobraćajnim vezama za dalji nastavak putovanja železnicom.

Na ovoj deonici saobraćaće novi dizel-motorni voz ruske proizvodnje, i to na pravcima: Kraljevo – Jagodina – Kraljevo, Kraljevo – Paraćin, Kruševac – Stalać, Paraćin – Kruševac i Stalać – Kraljevo.

Prvi jutarnji polazak voza iz Kraljeva je u 4:35 sati i preko Kruševca (6:33 sati), Stalaća (7:06 sati) i Paraćina (7:33 sati), voz po redu vožnje u Jagodinu stiže u 8:01 sati. 

U popodnevnim satima voz iz Kraljeva kreće u 14:28 sati, i preko Kruševca (16:26 sati) i Stalaća (16:59 sati) saobraća do Paraćina, gde stiže u 17:25 sati. Mogućnost da putovanje iz Kraljeva ka Kruševcu, Stalaću i Paraćinu nastave ovim vozom imaće i putnici koji stižu u Kraljevo lokalnim vozovima iz Kragujevca (u 14:04 sati), Kosovske Mitrovice Sever (u 14:14 sati) i Požege (u 14:23 sati).

Pored ova dva polaska, Kruševljani imaju još jedan voz i to samo do Stalaća, sa polaskom iz Kruševca u 18:55 sati i dolaskom u Stalać u 19:27 sati.

Iz Jagodine voz kreće u 8:28 sati i preko Paraćina (8:57 sati), Stalaća (9:27 sati) i kruševca (10:00 sati) u Kraljevo stiže u 11:57 sati.

Polazak iz Paraćina je u 17:40 sati, preko Stalaća (18.10 sati) do Kruševca  (18:42 sata), a iz Stalaća u 19:50 sati,preko Kruševca (20 23 sati) do Kraljevo (22:20 sati).

Red vožnje svih ovih vozova napravljen je tako da putnici uz presedanje u Stalaću, mogu da nastave dalje putovanje do Niša (u 7:29 sati, u 17:12 sati i u 19:30 sati)  i do Beograda (u 17:11 sati). Takođe, putnici iz Niša koji u 9:08 sati stižu vozom u Stalać moći će da u 9:27 sati nastave putovanje do Kruševca i Kraljeva, dok će putnici koji iz Beograda vozom stižu u Stalać u 19:30 sati, moći da nastave putovanje vozom iz Stalaća već u 19:50 sati do Kruševca i Kraljeva.

Inače, red vožnje je napravljen tako da voz staje u gotovo svim stanicama na relaciji Kraljevo - Kruševac - Stalać - Paraćin - Jagodina, izuzev u mestima Mrzenica, Makrešane, Čitluk, Globoder, Donja Počekovina, Trstenički Odžaci i Vraneši.

Cene železničkog prevoza na ovoj relaciji znatno su jeftinije od autobuskog, pa tako vozna karta u jednom pravcu na čitavoj relaciji Kraljevo – Jagodina košta 392 dinara, a povratno putovanje 628 dinara. Uz SRB PLUS legitimaciju, koju izdaju "Železnice Srbije", karta na ovoj relaciji jeftinija je za 30 odsto. Za ovu relaciju može se kupiti i mesečna pretplatna karta, po ceni od 6.586 dinara za odrasle i 4.704 dinara za đake. Uz ponudu "Srbija Fleksipas", koja omogućava 10 dana putovanja u okviru mesec dana, za mlade do 26 godina karta košta 1.500 dinara, za odrasle je cena karte 3.000 dinara, dok lica starija od 60 godina kartu plaćaju 2.000 dinara.

Inače, pruga Kraljevo – Kruševac – Stalać prepravljena je između 1956. i 1961. godine od pruge uzanog koloseka u prugu sa standardnim, normalnim kolosekom. Pruga Kraljevo – Kruševac – Stalać duga je oko 71 kilometar, sa 23 stanice na ovom pravcu, od kojih su najznačajnije Kruševac, Trstenik i Vrnjačka Banja. Pruga između Kruševca i Stalaća projektovana je za brzinu od 60 kilometara na sat, a između Kruševca i Kraljeva za 100 kilometara na sat.

Glavna opravka stanice Kruševac rađena je između 1987. i 1989. godine, ali je zbog otežanih uslova poslovanja tokom devedesetih godina izostao remont pruge do Stalaća. Zbog lošeg stanja infrastrukture pruga je bila zatvorena za saobraćaj 1. novembra 2005. godine.

Radovi na ojačavanju koloseka polovnim šinama između Stalaća i naselja Dedinje, u predgrađu Kruševca, rađeni su tokom 2006. i 2007. godine. Pruga je delimično tada remontovana za brzinu od 60 km/sat, ali radovi nisu bili završeni, pa je brzina vozova bila ograničena na 30 km/sat. Nakon toga je uspostavljen teretni železnički saobraćaj na ovoj relaciji, sa ciljem zadovoljenja potreba kruševačke privrede. Međutim, putnički saobraćaj nije bio uspostavljen.

Stručne službe obavile su tehničke preglede pojedinih deonica i kontrolu pruge Stalać – Kruševac  - Kraljevo i predložile uspostavljanje i putničkog saobraćaja na ovoj relaciji, uz smanjene brzine vozova na pojedinim njenim delovima i poseban režim saobraćaja na pojedinim putnim prelazima.

Za sledeću godinu planiran je remont pruge između Stalaća i Kruševca. Remont će početi najverovatnije krajem marta ili početkom aprila, odnosno čim se steknu odgovarajući vremenski uslovi, jer su za pojedine radove na koloseku, poput zavarivanja šina, neophodne toplije vremenske prilike. Radovi će trajati oko dva i po meseca i izvodiće ih radnici srpskih železnica, a u nabavku materijala železnica će uložiti oko 60 hiljada evra.

Kada sredinom 2014. godine bude završena prva faza remonta pruge Stalać – Kruševac, vozovi će moći da saobraćaju između Kruševca i Stalaća brzinom od 50 kilometara na sat. U toj, prvoj fazi, pored građevinskih radova, obaviće se i zavarivanje šina, regulisanje koloseka, obeležavanje i ugradnja svih pružnih oznaka, uređenje kosina i čišćenje kanala. Po završetku prve faze remonta, na pojedinim deonicama bi ostale lagane vožnje.

U okviru druge faze remonta pruge, nakon koje bi bile ukinute lagane vožnje na čitavoj deonici, a vozovi saobraćali brzinom od 60 kilometara na sat, predviđena je i sanacija mosta na izlazu iz Stlaća. S obzirom da je reč o velikoj investiciji, ona će biti realizovana u narednom periodu, ali još uvek nije preciziran početak radova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik