Podrška lokalnim samoupravama u primeni Zakona o pravima pacijenata

Bez autora
Dec 01 2013

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije sprovelo je tokom oktobra i novembra edukaciju savetnika za zaštitu prava pacijenata za sve jedinice lokalne samouprave, odnosno za 145 opština i 23 grada u našoj zemlji. Pomenute aktivnosti predstavljaju nastavak rada na primeni Zakona o pravima pacijenata na nivou lokalne samouprave.U skladu sa tim zakonom, koji je stupio na snagu 30. maja ove godine, jedinice lokalne samouprave od 1. decembra moraju da organizuju i obezbede zaštitu prava pacijenata određivanjem diplomiranog pravnika koji će obavljati poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata, kao i obrazovanjem Saveta za zdravlje.

Podrška lokalnim samoupravama u primeni Zakona o pravima pacijenataMinistarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije sprovelo je tokom oktobra i novembra edukaciju savetnika za zaštitu prava pacijenata za sve jedinice lokalne samouprave, odnosno za 145 opština i 23 grada u našoj zemlji.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da pomenute aktivnosti predstavljaju nastavak rada na primeni Zakona o pravima pacijenata na nivou lokalne samouprave.

U skladu sa tim zakonom, koji je stupio na snagu 30. maja ove godine, jedinice lokalne samouprave od 1. decembra moraju da organizuju i obezbede zaštitu prava pacijenata određivanjem diplomiranog pravnika koji će obavljati poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata, kao i obrazovanjem Saveta za zdravlje.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata u lokalnoj samoupravi, na osnovu pomenutog zakona, pruža informacije i savete o pravima pacijenata, kao i zaštitu prava pacijenata po podnetim prigovorima u ostvarivanju zdravstvene zaštite.

Zakon o pravima pacijenata odnosi se na sve građane, osigurane i neosigurane, koji se leče u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i u privatnoj praksi.

Zdravstvene ustanove imaju obavezu da informišu svoje pacijente i istaknu podatke o imenu i prezimenu savetnika, adresi i broju telefona na koji se mogu obratiti za potrebne informacije.

Ministar zdravlja Slavica Đukić-Dejanović donela je Akcioni plan za sprovođenje Zakona o pravima pacijenata, u čijoj je realizaciji resorno ministarstvo preduzelo niz aktivnosti kako bi obezbedilo podršku jedinicama lokalnih samouprava za preuzimanje nove nadležnosti.

Takođe, u tom cilju uspostavljeni su i neposredni kontakti sa predsednicima opština i gradonačelnicima gradova.

Realizacija Akcionog plana za sprovođenje Zakona o pravima pacijenata odvija se u saradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Stalnom konferencijom gradova i opština, zaštitnikom prava građana, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a uz podršku projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik