Pomoć države u rešavanju problema proizvođača duvana

Bez autora
Oct 02 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić poručio je danas na proslavi povodom desetogodišnjice uspešne privatizacije Duvanske industrije Vranje da će Vlada, u saradnji sa privrednicima sa juga Srbije, pokušati dodatno da pomogne proizvođačima duvana da reše postojeće probleme.Dačić je na svečanosti održanoj u zgradi kompanije “Britiš ameriken tobako” (BAT) u Vranju naveo da je prvi problem šverc cigareta, a drugi, još veći, šverc rezanog duvana.

Pomoć države u rešavanju problema proizvođača duvanaPredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić poručio je danas na proslavi povodom desetogodišnjice uspešne privatizacije Duvanske industrije Vranje da će Vlada, u saradnji sa privrednicima sa juga Srbije, pokušati dodatno da pomogne proizvođačima duvana da reše postojeće probleme.

Dačić je na svečanosti održanoj u zgradi kompanije “Britiš ameriken tobako” (BAT) u Vranju naveo da je prvi problem šverc cigareta, a drugi, još veći, šverc rezanog duvana.

Posebnu vrstu problema predstavljaju odnosi sa Hrvatskom, imajući u vidu da je Hrvatska od zemlje članice CEFTA postala članica EU, istakao je premijer.

EU sada, kako je naveo, zahteva da Hrvatska zadrži povlastice koje je imala kao članica CEFTA, što nije u interesu ni kompanije BAT, niti Srbije, tako da je naša zemlja trenutno izložena velikom političkom pritisku da se to prihvati.

Dačić je izrazio nadu da će u narednom periodu u razgovorima sa predstavnicima EU biti pronađeno rešenje za visinu poreza na uvoz hrvatskih cigareta u Srbiju.

Generalni direktor BAT za Srbiju, Bugarsku i Crnu Goru Tanos Trimis napomenuo je da je ta kompanija za 10 godina poslovanja u Vranju u modernizaciju fabrike uložila 115 miliona evra.

Ono što je još važnije jeste da smo u budžet Republike Srbije do sada uplatili 950 miliona evra, saopštio je Trimis i dodao da to znači da je godišnje u proseku uplaćivano približno 100 miliona evra.

BAT je, kako je istakao, učestvovao i u poboljšanju uslova života u lokalnoj zajednici, u šta je investirano milion evra u projekte od društvenog značaja.

Generalni direktor fabrike BAT Vranje Rasmus Pag naveo je da ta britanska kompanija posluje u Srbiji već 17 godina, pri čemu je investirala više od 200 miliona evra, što je čini najvećim britanskim investitorom u Srbiji.

Predstavnici BAT poručili su da je njihov strateški cilj da fabrika u Vranju u narednom periodu postane proizvodni centar ne samo za CEFTA region već i za mnoge zemlje EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik