Poskupeo benzin za 3,7 dinara

Bez autora
Mar 23 2010

Motorni benzini na pumpama Naftne industrije Srbije od srede su skuplji za 3,7 dinara i koštaće 112,7 dinara. To je za dva dinara jeftinije u odnosu na maksimalnih 114,7 dinara, za koliko se motorno gorivo prodaje na skoro svim ostalim pumpama.Na pumpama NIS, ipak, nije bilo poskupljenja dizel goriva i evrodizel je ostao na 102,9, a D2 na 92,5 dinara. U odnosu na druge benzinske stanice dizeli kod NIS su i za sedam dinara jeftiniji, jer je OMV u utorak podigao cenu evrodizela na 109,9 dinara. Na razlici u punjenju rezervoara od 40 litara na pumpi NIS i na primer OMV vozač može da uštedi i 280 dinara!

Poskupeo benzin za 3,7 dinaraMotorni benzini na pumpama Naftne industrije Srbije od srede su skuplji za 3,7 dinara i koštaće 112,7 dinara - saznaju “Novosti”.

To je za dva dinara jeftinije u odnosu na maksimalnih 114,7 dinara, za koliko se motorno gorivo prodaje na skoro svim ostalim pumpama.

Na pumpama NIS, ipak, nije bilo poskupljenja dizel goriva i evrodizel je ostao na 102,9, a D2 na 92,5 dinara. U odnosu na druge benzinske stanice dizeli kod NIS su i za sedam dinara jeftiniji, jer je OMV u utorak podigao cenu evrodizela na 109,9 dinara. Na razlici u punjenju rezervoara od 40 litara na pumpi NIS i na primer OMV vozač može da uštedi i 280 dinara!

Trka sa cenama evrodizela je i dalje aktuelna, ali prostora za dodatna pojeftinjenja ovog derivata ima zbog marže od 20 dinara koliko se sada zarađuje na razlici između uvozne i prodajne cene. Pojedine privatne pumpe prodaju evrodizel i jeftinije od NIS za čak 99 dinara, ali su to za sada samo retki pojedinačni slučajevi.

Privatni trgovci i naftne kompanije i dalje negoduju zbog nelojalne konkurencije NIS u trgovini motornim benzinima, a pojedina Udruženja najavljuju i tužbe.

- Obratili smo se ministarstvima trgovine i energetike i vreme je da se pozabave i položajem privatnih pumpi - kaže Aleksandar Mileusnić, direktor “Petrobarta”.

- Nije korektno da je skoro ista cena u veleprodaji i na pumpi.

Za potrošače je gorivo i dalje skupo, ali mogućnosti sniženja cenovnika na račun akciza za sada nema. Inače, u litru motornog goriva čak 62 dinara odlazi na akcizu i PDV, dok je kod evrodizela državni namet 48 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik