Poslanici zadužili državu za 65 miliona eura

Bez autora
Jul 31 2014

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na današnjoj sjednici dali su saglasnost za ratifikaciju sporazuma o finansiranju (Projekt hitnog oporavka od poplava) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj.Sporazum vrijedan 65 miliona eura namijenjen je za finansiranje saniranja posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH u maju ove godine. Poslanik SDP-a BiH Anto Domazet jučer je kazao da BiH u sanaciji posljedica poplava ima tri moguća izvora finansiranja: sredstva državnih nivoa, donacije iz međunarodnih izvora i zaduženja, odnosno kredite.

Poslanici zadužili državu za 65 miliona euraPoslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na današnjoj sjednici dali su saglasnost za ratifikaciju sporazuma o finansiranju (Projekt hitnog oporavka od poplava) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj. Sporazum vrijedan 65 miliona eura namijenjen je za finansiranje saniranja posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH u maju ove godine.

Vanredna situacija

Poslanik SDP-a BiH Anto Domazet jučer je kazao da BiH u sanaciji posljedica poplava ima tri moguća izvora finansiranja: sredstva državnih nivoa, donacije iz međunarodnih izvora i zaduženja, odnosno kredite.

"Kada je riječ o kreditu za koji smo danas dali suglasnost, to je izuzetno povoljan kredit, jer se 65 miliona eura daje sa kamatom od 1,25 posto godišnje i na rok otplate od 25 godina. To se može smatrati koncesionim kreditom, koji se daje zemljama koje imaju nizak stupanj razvoja. Bosna i Hercegovina je samo zbog vanredne situacije u kojoj se našla dobila takav kredit", kazao je Domazet.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević istaknula je da je današnja sjednica zakazana samo zato da bismo se ponovno kreditno zadužili, umjesto da su te uštede napravljene u budžetu.

"Nijedan kredit nije povoljan i svaki kredit je zao drug. Ovih 65 miliona se moglo naći u budžetu institucija BiH i u entitetskim budžetima", poručila je Pandurević.

Zapošljavanje

Ministar vanjskih poslova BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija kazao je kako će sredstva biti transferirana prema entitetima i distriktu Brčko kako bi se mogli što je moguće prije implementirati projekti koji se tiču izgradnje kuća i zapošljavanja u poljoprivredi.

"O tome odlučuju entiteti, prije svega lokalne zajednice, a na bazi procjene šteta na osnovu koje smo otišli u Bruxelles", kazao je Lagumdžija.

Poslanik SDA Salko Sokolović kazao je kako smatra da ovo zaduženje neće biti problematično za ekonomiju BiH. Na sjednici Predstavničkog doma data je saglasnost i za ratificiranje Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke - Distribucija električne energije u BiH/B, ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke - Distribucija električne energije u BiH/C i memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Italije o saradnji u oblasti odbrane.

Izuzetno povoljno

To je izuzetno povoljan kredit, jer se 65 miliona eura daje sa kamatom od 1,25 posto godišnje i na rok otplate od 25 godina. To se može smatrati koncesionim kreditom, koji se daje zemljama koje imaju nizak stupanj razvoja, smatra Anto Domazet

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik