Potrošačka korpa dostiže vrtoglavih 3.000 maraka?

Bez autora
Jul 04 2022

Poražavajući su podaci da smo po siromaštvu na začelju u Evropi kao i da nam više od 70 posto zaposlenih prima platu do 700 maraka.

I ova statisitika se godinama ne mijenja, naprotiv samo je još gora. I onda nas ne iznenađuju podaci Institucije ombudsmana gdje je navedeo da se građani najmanje žale upravo na poskupljenja kojima svjedočimo svaki dan. Ispod 10 posto žalbi upravo se odnosilo na rast cijena što osnovnih životnih namirnica, što goriva, poručuju ombudsmani. A šta nam se tek sprema na jesen? Potrošačka korpa od 3 hiljade maraka.

- Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u ovoj je godini primila više od 400 različitih žabi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na rast cijena u trgovinama i na benzinskim pumpama - saopštavaju obmudsmani.

"Etno podanici"

- Ovdje sa potrošačkog aspekta samo možemo poslati poruku da potrošačka korpa nekontrolirano raste dakle mi zaista moramo stati u odbranu svojih interesa vrlo je moguće da će do nove godine potrošaka korpa biti 3 hiljade maraka to je neizdrživo za svakoga - smatra Marin Bago iz Udruge potrošača Fortuna.

Od 2014. godine do danas došlo je do pada građanskog aktivizma, što nije dobro, jasni su sociolozi te naglašavaju da građani ne žele da protestuju jer se boje posljedica glasa pobune.

- Mi nemamo građane, mi imamo etno podanike, imamo kleropodanike i imamo združenu mainuplaciju crkve i politike nad podanicima - građani se bune, a etno podanici nose ropsku svijest, svijest poslušnosti i konformizma i šute ma šta da se radi protiv njih - kaže sociolog Esad Bajtal.

Nestabilno tržište

Nestabilnost tržišta može se očekivati i u narednom periodu, poručuju ekonomsti, te dodaju da je trenutna situacija otvorila mogućnosti monopolistima da diktiraju i rade ono što žele.

- Kupac nije kralj, on je imperator, znači kupac odnosno potrošači mogu uvjetovati određene stvari i blokirati određene procese ali na jedan fin tržišni način birajući da kupuju negdje drugo - smatra ekonomista Admir Čavalić.

I dok političari povećavaju sami sebi ionako visoke plate, radnicima tek mrvice, nekima čak ni to. Kao odgovor na ignorantski potez države Savez sidnikata Bosne i Hercegovine najavljuje proteste sa jedinim zahtjevom - da minimalna plata bude hiljadu maraka. No hoće li i ovo biti dovoljno budući da samo za hranu izdvajamo više od hiljadu i po maraka, piše BHRT.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik