Povećana poreska olakšica za uplate u dobrovoljne penzijske fondove

Bez autora
Feb 03 2014

Od 1. februara 2014. primenjuje se nov iznos poreske olakšice za uplate u dobrovoljne penzijske fondove, uvećan s dosadašnjih 5.214 na 5.329 dinara.Uplata penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove iz sredstava poslodavca oslobađa se plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do iznosa od 5.329 dinara po zaposlenom mesečno. Uplate u istom iznosu koje poslodavac vrši putem administrativne zabrane, obustavom i plaćanjem iz zarade zaposlenog takođe su oslobođene plaćanja poreza.

Povećana poreska olakšica za uplate u dobrovoljne penzijske fondoveOd 1. februara 2014. primenjuje se nov iznos poreske olakšice za uplate u dobrovoljne penzijske fondove, uvećan s dosadašnjih 5.214 na 5.329 dinara, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Uplata penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove iz sredstava poslodavca oslobađa se plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do iznosa od 5.329 dinara po zaposlenom mesečno. Uplate u istom iznosu koje poslodavac vrši putem administrativne zabrane, obustavom i plaćanjem iz zarade zaposlenog takođe su oslobođene plaćanja poreza. Novina u tretmanu navedene poreske olakšice od maja 2013. godine jeste da se ukupni iznos koji može biti predmet poreskog oslobođenja, pored doprinosa u dobrovoljni penzijski fond, odnosi i na premiju za dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

Kako se navodi u saopštenju, u 2006. godini, kada su dobrovoljni penzijski fondovi započeli poslovanje, poreska olakšica je iznosila 3.000 dinara i od tada se, na osnovu odluka Vlade Republike Srbije, vrši usklađivanje tog iznosa s visinom inflacije u prethodnoj godini. S tim u vezi, uobičajeno je da se članovi fondova, pri opredeljivanju za visinu mesečnih uplata u penzijske fondove, rukovode utvrđenom visinom neoporezivog iznosa, pa i prosečan iznos mesečnog doprinosa po članu fonda kontinuirano raste od osnivanja dobrovoljnih penzijskih fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik