Povjerenje temelj svake poslovne saradnje

Bez autora
Mar 10 2014

Na regionalnom susretu poduzetnika iz šest država, u organizaciji partnerskih medija Biznis plusa, među više od 150 sudionika bilo je mnogo različitih mišljenja. Mnogi su isticali da žele još više biznisa u regiji, no nužno je više biznisa i izvan regije. I zajedno.Povezivanje poduzetnika u regiji vrlo je važno i ovo što radi Biznis plus dobro je ne samo za poduzetnike nego i za naše zemlje, pozdravio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović poduzetnike iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije na susretu Biznis plusa krajem prošle sedmice u Zagrebu.

Povjerenje temelj svake poslovne saradnjeNa regionalnom susretu poduzetnika iz šest država, u organizaciji partnerskih medija Biznis plusa, među više od 150 sudionika bilo je mnogo različitih mišljenja. Mnogi su isticali da žele još više biznisa u regiji, no nužno je više biznisa i izvan regije. I zajedno.

"Povezivanje poduzetnika u regiji vrlo je važno i ovo što radi Biznis plus dobro je ne samo za poduzetnike nego i za naše zemlje", pozdravio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović poduzetnike iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije na susretu Biznis plusa krajem prošle sedmice u Zagrebu.

Josipović je otvorio posljednji dio dvodnevne konferencije, na kojem je bilo govora o zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Prema njegovom uvjerenju, za poboljšanje situacije u ekonomijama u regiji također bi mogli puno učiniti i lokalni poduzetnici ako bi jedni drugima pružili ruku i počeli raditi.

Biti veliki ako želite velike poslove

"Sa komercijalne polako prelazimo na partnersku saradnju", rekao je predsjednik Uprave Energoinvesta Enes Čengić.

Naime, Energoinvest je s Končarom, kao što smo već pisali, sklopio sporazum o saradnji na području inženjeringa, proizvodne opreme i provedbe projekata, i to posebno na trećim tržištima. Čengić je dodao kako će se tako lakše nositi sa neizvjesnostima i dobiti bankovna jamstva.

"Važne su nam referencije brojnih kompanija u našoj regiji. Razlog za mnoga preuzimanja nije samo vlasništvo, već je kupcu važno da dođe do novih tehnologija zbog kojih, naprimjer, Končara zanima kupnja Litostroj Powera (zajedno sa Kolektorom, op. a.)", objasnio je prvi čovjek jedne od najvećih kompanija u BiH.

"Sada morate biti veliki ako želite velike poslove. Energoinvest i Končar konkretno ciljaju na arapska i bliskoistočna tržišta, jer je u Evropi sve teže ući na nova tržišta", dodao je Čengić.

Objektivno ocijeniti šta imamo

Savjetnica hrvatskog predsjednika za ekonomiju Tamara Obradović Mazal rekla je da se u trenutnoj situaciji svaka kompanija samo muči izaći na tržišta izvan regije, što bi trebalo promijeniti.

"Činjenica je da ne možemo zajedno na treća tržišta ako će svako djelovati sam za sebe. Ako želimo napraviti korak naprijed, moramo biti u stanju objektivno procijeniti šta imamo na raspolaganju. Upravo ova objektivnost često može biti problem", objasnila je.

Najlakše poslovati u Makedoniji

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i sadašnji lobist Mate Granić istakao je kako među zemljama regije najbolje iskustvo ima sa Makedonijom.

"Tamo je, bez obzira na političku i lokalnu strukturu, saradnja tekla glatko", rekao je Granić.

Svi sagovornici, među kojima su bili i predsjednik Uprave Pozavarovalnice Sava Zvonko Ivanušič, član Uprave prodavača naveliko Pevec Dejan Fičko i porezni savjetnik Deloittea Dražen Nimčević, složili su se da je prema poduzetnicima u regiji najljubaznije okruženje za poslovanje u Makedoniji i BiH, zatim slijede Srbije i Crna Gora, te na kraju Slovenija i Hrvatska.

Preuzimanje preduzeća ocijenjeno kako negativno

Dejan Fičko, član Uprave Peveca, na pitanje da li bi htjeli preuzeti slovenski Merkur, odgovorio je da nije dovoljno dobro upoznat sa stanjem u Merkuru, no bez obzira na zakonodavne razlike među državama, mogla bi biti korisna neka pozitivna iskustva Peveca restrukturiranjem.

Sagovornici su se složili da stanovnici regije preuzimanje ovdašnjih preduzeća povezuju sa negativnim osjećajima.

"U našoj regiji se bojimo preuzimanja. Nedostaje nam ambicija za osvajanje trećih tržišta", rekao je Dražen Nimčević, porezni savjetnik Deloitta.

Zvonko Ivanušič, predsjednik Uprave Pozavarovalnice Sava, dodao je kako je temelj svake poslovne saradnje, ali i preuzimanja, povjerenje.

"Naša filozofija je kako treba dobro raditi za svakog vlasnika i nama je vrlo važna stabilna vlasnička struktura. O namjeri hrvatskog Adrisa da bi nas htio preuzeti saznao sam iz novina, što nije pravi put. Nijemci, koje je zanimalo preuzimanje, prvo su se obratili našoj Upravi, došli su razgovarati. Tako treba", istakao je Ivanušič.

Agrokorovo preuzimanje Mercatora najaktuelnije

Sudionici su također razgovarali o najaktuelnijem preuzimanju u regiji - Agrokorovoj kupnji Mercatora.

"Ovo je jedan od najčešće spomenutih i emocionalnih preuzimanja u regiji, ali logika biznisa ne poznaje granice. Biznis nema državljanstvo, ali ima putovnicu", podsjetila je savjetnica hrvatskog predsjednika za ekonomiju Tamara Obradović Mazal, dodajući kako je vrlo važno koje se referencije dobivaju preuzimanjem kompanija sa tradicijom.

"Agrokorova kupnja Mercatora vođena je zdravom logikom proširenja, tako da obje kompanije u budućnosti ne postanu metama trećeg kupca. Ne treba se bojati preuzimanja. Veća kompanija je jača i ima bolje šanse za preživljavanje. To su zdravi procesi", zaključila je savjetnica za ekonomiju.

Krajem maja regionalni susret Biznis plusa u Budvi

Članovi regionalnog poslovnog kluba Biznis plus, koji je pokrenut prije dva mjeseca i sada broji više od 80 članova, nakon susreta u Zagrebu krajem prošle sedmice dobit će novu priliku za upoznavanje i sklapanje novih poslova 29. i 30. maja u Budvi.

Nakon uspješno organiziranog susreta poduzetnika iz šest država u Zagrebu krajem prošle sedmice, medijski partneri Biznis plusa (Business.hr iz Hrvatske, Kapital iz Makedonije, Oslobođenje iz BiH, Vijesti iz Crne Gore, Novi magazin iz Srbije i Finance iz Slovenije) ponovno su "zasukali rukave".

Sprema se, naime, sljedeći regionalni susret u Budvi. Očekuje se da će se ponovno okupiti više od sto predstavnika rukovodstava preduzeća iz regije. Prvi dan susreta moći će se sudjelovati na više interaktivnih okruglih stolova, a navečer i sljedeći dan bit će više druženja u opuštenijoj atmosferi.

Kako na prvom, tako i na sljedećem te svim ostalim susretima Biznis plusa mnogo pozornosti namijenit će se povezivanju članova regionalnog poslovnog kluba Biznis plusa i partnera Biznis plusa za više biznisa u regiji te zajedničkih nastupa kod trećih partnera, odnosno van regije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik