Predstavljeni novi dinarski potrošački krediti za građane

Bez autora
Mar 23 2010

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić predstavio je danas nove dinarske potrošačke kredite za građane, kao dopunu vladinog paketa mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize.Vlada će taj program usvojiti u petak, 26. marta 2010. godine. Cilj odobravanja novih dinarskih kredita je povećanje kupovine moći građana, podsticanje domaće tražnje, brži privredni rast, jačanje domaće valute i podsticaj domaćoj proizvodnji.

Predstavljeni novi dinarski potrošački krediti za građanePotpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić predstavio je danas nove dinarske potrošačke kredite za građane, kao dopunu vladinog paketa mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize.

Vlada će taj program usvojiti u petak, 26. marta 2010. godine.

Cilj odobravanja novih dinarskih kredita je povećanje kupovine moći građana, podsticanje domaće tražnje, brži privredni rast, jačanje domaće valute i podsticaj domaćoj proizvodnji.

U opticaju će biti dve vrste dinarskih kredita, a to su dinarski potrošački krediti za kupovinu domaćih proizvoda i usluga i dinarski gotovinski krediti. Poslovne banke u kredite će plasirati 30 milijardi dinara, a država će ih subvencionisati sa 1,5 milijardi dinara. Poslovne banke će plasirati 10 milijardi dinara gotovinskih kredita, a resorno ministarstvo će obezbediti 500 miliona dinara za subvenciju kamate. Vlada će ugovore sa poslovnim bankama potpisati sledeće nedelje.

Maksimalni iznos gotovinskih kredita biće 300.000 dinara, sa kamatnom stopom od 7,5 posto za građane čija su primanja ispod 30.000 dinara, a za građane čija su primanja u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara kamatna stopa će iznositi 8,95 posto.  Rok otplate ovih kredita je tri godine, sa grejs periodom od godinu dana. Korisnici ovih potrošačkih kredita moći će da budu zaposleni, penzioneri i poljoprivrednici koji imaju registrovana domaćinstva.

Dinarski potrošački krediti biće odobravani za kupovinu domaćeg nameštaja, podnih obloga, bela tehnika, građevinski materijal, sanitarije, turistički aranžmani u Sribji.

Iznos kredita koji će moći da se podigne nije ograničeni zavisi od kreditne sposobnosti klijenta.

Za dinarske potrošačke kredite i za dinarske gotovinske kredite za građane čija su primanja niža od 30.000 dinara subvencija države je 5,5 posto, a za dinarske gotovinske kredite onih čija su primanja od 30.000 do 80.000 dinara subvencija je četiri posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik